Uitnodiging informatiebijeenkomst huifkarvervoer Orvelte 
29 december 2015

Van de gemeente Midden Drenthe ontvingen wij een uitnodiging voor een openbare informatiebijeenkomst met betrekking tot het huifkarvervoer in Orvelte.
 
*****

Alweer feest aan het Oranjekanaal
22 december 2015
 
Afbeelding invoegenAfgelopen zaterdag vierden Geert en Albertje Marissen samen met familie en kennissen hun 50-jarig huwelijk bij café Hegen in Wezup. Ze zijn op 17 december 1965 getrouwd nadat ze zo’n 5 jaar eerder elkaar hadden ontmoet tijdens het dansen bij café Boer in Westerbork. Café Boer stond tussen het huidige Diggels (voorheen Slomp) en de kerk.
Geert is één van de weinige geboren Orvelters, die nog steeds in Orvelte woonachtig is. Aan de Ellertsweg (nu familie Brouwer) is hij geboren (15/12/1938) in een gezin van 10 kinderen. Albertje (21/1/43) is geboren in Westerbork in een gezin van 4 kinderen. 
Reeds in 1962 is Geert verhuisd naar het Oranjekanaal nummer 57. Dit was de woning van de hoofdmeester, die in de naastgelegen school les gaf. In dat jaar is de school opgeheven en de meeste kinderen gingen daarna naar de nieuwe school aan de Schoolstraat in Orvelte.
 
Geert had in de eerste periode na zijn trouwen ondermeer een melkrit. Hij bracht dagelijks melk van de Coehoorn en het Oranjekanaal naar de melkfabriek in Westerbork. Langzamerhand ontstond daarnaast het loonbedrijf waarin hij samen met Albertje de kost verdiende. Geert in het veld en Albertje de huishouding, telefoon en administratie. De laatste jaren doen ze het wat rustiger aan.
 
Anekdote:
Samen met Anton Oosterhuis (voormalige smit in Orvelte) wilde Geert in de jaren ’70 hun pootmachine vergroten. De 4-rijige machine moest worden omgebouwd naar een 6-rijige. Dan konden ze meer hectare’s aardappels poten in minder tijd. Na een aantal dagen las- en knutselwerk hadden ze er een mooie machine van gemaakt. Om de machine te testen gingen ze er op uit. Totdat ze voor de Orvelterbrug stonden en er achter kwamen dat de machine te breed was, of de brug te smal…
Daarna hebben ze nog geruime tijd ver moeten omrijden om op de diverse landerijen te komen.
 
Op de foto poseren Geert en Albertje voor de boog die gemaakt is door "de Kanaolrakkers"
 
*****

Verslag kerstbijeenkomst 
22 december 2015
 
Op de pagina van de VABO vindt u een uitgebreid verslag van de kerstbijeenkomst. 
 
*****

Boek Belicht: Orvelte Het dorp en zijn monumenten
17 december 2015
 
Afbeelding invoegen
Uitgegeven door Het Drentse Landschap in 2015; in samenwerking met Koninklijke Van Gorcum.Het boek behandelt de historie, de ontwikkeling en het ontstaan van het huidige Orvelte. 

Het mooi vormgegeven boek wordt gepresenteerd als gids. Het is vooral een gids door de tijd en de omgeving. Vanuit de ontwikkeling duizenden jaren geleden, via de eerste vermelding in 1362 van "Oervelde” naar de nieuwe koers in de jaren 60-70, waarin Orvelte het dorp van de monumenten werd.

Onderzoek en schrijfwerk werden gedaan door Bertus Boivin, bekend van zijn bijdragen aan de tijdschriften en routes van Het Drentse Landschap. Hij interviewde ook dorpsbewoners  Hendrik Wolting (inmiddels overleden), Derk Vos en enkele oud-bewoners, zoals Aafke Holman, Geert Smegen en Jans Prenger. De informatie verwerkte hij in de teksten.

Het boek bekeken. Het is zeer goed leesbaar en geeft een schat aan informatie over (het ontstaan van) Orvelte en omgeving. Het is vooral gericht op mensen die echt geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van dorp en omgeving, want het zijn wel 200 pagina’s. Achterliggend materiaal en foto’s van vroeger en nu zijn in ruime mate opgenomen.

Het boek is verkrijgbaar bij de TIP in Orvelte en de boekhandel (b.v. Bruna); prijs 15,50 euro. 
ISBN 9789023254300.
 
****

Groenbeleidsplan
17 december 2015
 
Van de gemeente Midden Drenthe ontvingen wij informatie over het toekomstige groenbeleidsplan.
Interesse? Klik hier
 
*****

Nieuwe bewoners op het Orvelterveld
17 december 2015

In de boerderij op het Orvelterveld nummer 8 zijn kortgeleden nieuwe bewoners gekomen.
De boerderij werd tot voor kort bewoond door Remmelina Strijk met haar zoon Henk.
De nieuwe bewoners heten Polane. Het gezin bestaat uit vader Patrick, moeder Ageeth en de twee kinderen Meomi(15) en Nick(12). De familie Polane komt van oorsprong uit Brabant maar waren de laatste 17 jaar woonachtig in Schoonoord. Patrick is werkzaam in het onderwijs als wiskundeleraar in Assen, terwijl Ageeth werkt bij Bevolkingsonderzoek Noord in Groningen. De kinderen gaan op school naar het Terra College in Emmen.
Patrick vertelt dat de keus op de boerderij op het Orvelterveld is gevallen vanwege de prachtige omgeving, de aanwezige schuren en de 3 hectare grond welke bij de boerderij hoort.
Hier kunnen ze mooi hun hobby gestalte geven, het rijden op de Peruaanse Paso. Dit speciale en nog zeldzame paardenras staat bekend om zijn typische gang. Inmiddels hebben ze 5 van deze paarden en denken ze erover om er in de toekomst mee te gaan fokken.
De redactie wenst de familie Polane veel woonplezier in Orvelte. 

*****

Zondagochtend in Orvelte
17 december 2015
 
Iedere zondagochtend gezellig koffiedrinken in de Schenkerij. Een groep van ruim 10 mensen ontmoet elkaar dan. Door sommige buitenstaanders aangeduid als "de kerk”. De deelnemers komen om elkaar in een ontspannen sfeer te ontmoeten aan de stamtafel.
Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom vanaf 10 uur ’s ochtends. 
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Nieuwe bewoners aan de Brugstraat
17 december 2015
 
Aan de Brugstraat op nummer 7 is Carla Bax samen met haar zoon Sebastiaan (13), honden en poezen komen wonen. De woning werd voorheen door Hendrik Wolting bewoond. Carla en Sebastiaan komen van oorsprong uit Rotterdam en hebben de laatste 10 jaar in Westerbork gewoond. Carla heeft een enorme liefde voor de rust van Drenthe. Sebastiaan gaat op de fiets naar het CSG in Beilen. Naast zijn huiswerk traint hij 3x per week voor zijn favoriete sport: taekwondo. Carla houdt van wandelen en fotograferen. Voor een kennismaking heet ze iedereen hartelijk welkom. 

 *****

Belangrijke wijziging ophaaldagen groene en grijze container

17 december 2015
 
Grijze container 
Houdt u er rekening mee dat op vrijdag 25 december (1e kerstdag) uw grijze container niet wordt geleegd. Deze ophaaldag wordt 6 dagen naar voren geschoven op zaterdag 19 december! Daarna wordt de grijze container weer geleegd op vrijdag 8 januari.
 
Groene container
De ophaaldag voor de groene container op 1 januari 2016 komt in zijn geheel te vervallen. Hiervoor heeft de gemeente Midden Drenthe geen vervangende dag ingepland. De eerstvolgende ledigingsbeurt is op vrijdag 15 januari 2016.
 
Download hier de Afvalwijzer 2016
 
*****

IJsbaan gevuld
14 december 2015
 
Het afgelopen weekend is het bestuur druk geweest met het plaatsen van de pomp. De Orvelter ijsbaan is inmiddels gevuld met een mooie plas water. Wanneer de temperaturen zo blijven kunnen ze beter een strand aanleggen......., aldus een zegsman.
 
Afbeelding invoegen
 

***** 
 
Kerstboom op de Brink
8 december 2015
  
 
Ook dit jaar is de Orvelter Brink weer voorzien van een kerstboom.
 
De prachtige boom -afkomstig uit boswachterij Schoonloo- werd dit jaar al vroeg geplaatst in verband met de winterfair.
 
Zowel de boom als de verlichting worden aangeboden door de VABO.
 
Op de foto zien we kraanhulp van Prenger Agrarische Dienstverlening uit Zuidveld en vrijwilliger Lambert Dolfing druk met het plaatsen van de boom.
 
 
Afbeelding invoegen
 
 
*****
 
Gladheidsbestrijding 
24 november 2015
 
Van de gemeente Midden-Drenthe ontvingen wij een uitgebreid schrijven over het bestrijden van de gladheid in onze gemeente. Geïnteresseerd? Klik hier 
 
*****

Te huur: Bruntingerhof
17 november 2015

Het Drentse Landschap biedt de Bruntingerhof aan voor verhuur. De laatste jaren werd de Bruntingerhof geëxploiteerd door familie van der Haar. De familie van der Haar beheert ook de restaurant de Schapendrift, de Borckerhof en het tolhuisje. Tot 2014 werd het achterste gedeelte van de Bruntingerhof gebruikt door de inmiddels uit Orvelte vertrokken glasblazer.
Hieronder de tekst waarmee Het Drentse Landschap de Bruntingerhof aanbiedt.
  Afbeelding invoegen    
 
De Bruntingerhof is een unieke hallenhuisboerderij in het hart van Orvelte. Het gaat om een gaaf bewaard gebleven boerderij uit het eind van de 16e eeuw,  een ‘los hoes’, waar van oudsher mensen en dieren in één ruimte verbleven. De boerderij is eind jaren 60 van de vorige eeuw verplaatst van Bruntinge naar Orvelte en toentertijd geheel gerestaureerd. Het Drentse Landschap zoekt een nieuwe huurder voor dit unieke pand, in de vorm van ambachten, dienstverlening, cultuur, etc. Interesse? Neem contact op met Jermo Tappel, medewerker gebouwenbeheer van Het Drentse Landschap.
 
*****

Aanpassingen 30/60 km zones rondom Orvelte
16 november 2015
 
Zoals u wellicht elders vernomen heeft worden in de gemeente Midden Drenthe de maximaal toegestane snelheden op gemeentelijke wegen aangepast. In bijgaand document staat de nieuwe situatie rondom Orvelte uitgebreid beschreven.
 
*****
 
Feest bij familie Gritter
14 november 2015
 
Vandaag is het feest aan het Oranjekanaal, Jeannette Gritter is 50 jaar geworden.
Zoals op de foto is te zien wilden de buurtjes van de "Kanaolrakkers" dit niet onopgemerkt laten.
Jeannette maakt er samen met echtgenoot Bert en de kinderen Martijn, Loussan en Belinda vast een mooie dag van!
 
Afbeelding invoegen 
 
*****

Sint Maarten
12 november 2015
 
Deze Orvelter kinderen gingen op 11 november met hun zelfgemaakte lampionnen zingend langs de huizen. De foto is gemaakt aan de Schoolstraat.
Afbeelding invoegen
Vlnr: vriendje van Jade, Jade Cotterink en Liedewei Cotterink
 
*****
 
Bladbakken
12 november 2015
 
Van de gemeente Midden-Drenthe ontvingen wij onderstaand bericht.
De Orvelter bladbak staat bij de containers voor papier/glas/kleding op P1. (ingang Wezuperweg)
 
Bladbakken voor blad van gemeentelijke bomen


Om het blad van de gemeentelijke bomen te verzamelen worden in week 43 weer bladbakken geplaatst in de dorpen.

Het werkvoorzieningsschap Alescon zorgt voor regelmatig legen van de bakken.

De bladbakken zijn alleen voor het verzamelen van het blad van gemeentelijke bomen. 

Het storten van ander (groen) afval is niet toegestaan.

Bij oneigenlijk gebruik van de bladbakken, kan de gemeente deze verwijderen en elders herplaatsen.


De locaties van de bladbakken zijn in overleg met de dorpsbelangenverenigingen bepaald.

Hier kan in overleg met deze verenigingen van worden afgeweken. Het plaatsen van extra

bladbakken is niet mogelijk. Halverwege december worden de bladbakken weer opgeruimd.

 
*****

Nieuwe emmer onder pomp
12 november 2015

Onderstaande foto is gemaakt op een doordeweekse november-ochtend. Dan verwacht je niet zoveel activiteit in Orvelte. Toch is Jan Boer op deze foto druk met het metselen van een emmer.
De emmer onder de reeds bestaande pomp kan dienst doen als drinkplaats voor honden.
Jan Boer metselt de emmer vakkundig op met veldkeien. "Past mooi in de Orvelter sfeer"
Het klusje was nog blijven liggen in het kader van de "opzomerdag" welke afgelopen maart is gehouden.

 

Afbeelding invoegen

 

*****

 

Nieuwe kachel ijsvereniging de Boswal
11 november 2015
 
Na lang wikken en wegen heeft het bestuur een nieuwe kachel aangeschaft voor de kantine van de ijsbaan. Met dank aan de financiele bijdrage van de Werktuigenvereniging en de Boermarke Orvelte.
Tevens is het de bedoeling een nieuwe voordeur te plaatsen.
 

***** 

Nieuwsbrief 
maandag 9 november 2015
 
Maandelijks, zo rond de 15de verschijnt er een nieuwsbrief. Via de nieuwsbrief wordt u nog beter op de hoogte gehouden van het Orvelter nieuws. Schrijf u in via deze link.
 
*****
 
Gewijzigd bestemmingsplan Orvelte
9 november 2015
 
Via de pagina van de VABO op deze site vindt u uitgebreide informatie over het "gewijzigde bestemmingsplan Orvelte".
 
*****

Tweede pannenkoek met 50% korting bij de Schenkerij
maandag 9 november 2015
 
Om te vieren dat vanaf heden deze nieuwe website online is, vond de Schenkerij het leuk een aanbieding te doen. Mirjam Schokker (uitbater van de Schenkerij) biedt het volgende aan:
50% korting op iedere tweede pannenkoek voor iedere inwoner van Orvelte. Deze actie is geldig in de periode van 15 november 2015 tot 15 december 2015. 
De Schenkerij is geopend van zaterdag t/m dinsdag van 10 tot 5. De Schenkerij is gelegen aan de Schoolstraat. Klik hier hier voor een overzicht van de pannenkoeken. De redactie wenst ieder "smakelijk eten"!
 
*****
 
Winterfair Orvelte
maandag 9 november 2015 

Het Brokantien (Arwald en Mannuela) is druk bezig met de voorbereiding van de Orvelter Winterfair. Op zaterdag 28 en zondag 29 november vindt deze plaats op de Orvelter Brink. Inmiddels hebben zo'n 75 standhouders zich aangemeld voor de fair. De Brink wordt gedecoreerd met tal van winterse schikkingen met een vleugje kerst. Geur van dennengroen, gluhwein en warme chocolademelk. Knappend haardvuur en kachels geleverd door 't Stokertje maken het plaatje compleet.In de verwarmde horeca-tent speelt de formatie Unicorn. De entree voor de fair bedraagt 5,00 euro per persoon. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang evenals inwoners van Orvelte. Openingstijden van de fair zijn: zaterdag van 11 tot 6 en zondag van 10 tot 5.
 
*****

Alpaca's
maandag 9 november 2015 
 
Zomaar een verhaal...Aan de Wiet/Holsdiek heeft u vast wel eens alpaca's zien lopen.
Cor Doorten vertelt erover. Klik hier.
 
*****

Opening website
maandag 9 november 2015
 
De redactie van het Orveltejournaal heet u van harte welkom op de site. De site is een initiatief van Charles Manders, Cor Doorten en Ger Keijzers. Mocht u ergens onvolkomenheden tegenkomen, laat het ons dan weten. Wij zijn bereikbaar via redactie@orveltejournaal.nl
Wij wensen u veel leesplezier.
 
*****