Orvelte wordt ook gepromoot in Duitsland
24 juni 2017
 
Van een Duitse toerist ontving Arwald Slagman het volgende artikel uit een Duitse krant.
Klik hier
 
*****
 
Opnames van film in Orvelte
24 juni 2017
 
Van Frank van der Velden van het Drentse Landschap ontvingen we de volgende mededeling:

Opnames film "Daor klept de klokke weer” 
Op 20 en 21 juli vinden er in en rond de Bruntingerhof opnames plaats voor de korte film "Daor klept de klokke weer”. De film vertelt het verhaal van de jonge Franke en hoe hij aan het begin van de zestiende eeuw er alles aan doet om, tevergeefs, de onafhankelijkheid van Stellingwerf te verdedigen. 
De Stichting Stellingwarver Schierversronte produceert de film ten behoeve van het basis- en vervolgonderwijs in de regio Stellingwerf. 

*****
 
Motoren met gehandicapten in Orvelte
18 juni 2017

Op 10 juni was de groep motoren die eens per jaar met gehandicapten op stap gaat op bezoek in Orvelte. De overloop van P2 (het vroegere sportveld) stond vol met de motoren. De lunch was prima geregeld door de organisatoren.

Afbeelding invoegen
 
*****

Afscheid Marten Mulder
29 mei 2017

Na ruim 35 jaar als adviseur en voorzitter verbonden te zijn geweest aan de Stichting Schaapskudde Westerbork, heeft Marten Mulder onlangs afscheid genomen als bestuurslid. Marten heeft in goede en mindere tijden, zowel inhoudelijk als bestuurlijk, de kudde altijd gesteund waar dat kon.  
Mede met hulp van Staatsbosbeheer heeft de stichting Marten een bankje aangeboden dat een mooie plekje heeft gekregen aan het pad met de rode paaltjes, langs het Rustveld. 
Marten moest nog wel even, onder toezicht van Lambert, de versierselen aanbrengen in de vorm van een plaatje met als tekst " een bankje als bedankje”, Marten Mulder, voorzitter Stichting Schaapskudde Westerbork. 
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Wytse Bruining wint kampioenschap zeismaaien
29 mei 2017
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
Niet omdat ze de enige vrouw was maar omdat ze de beste was. 
Een vakkundige jury en publieksjury vonden beide alle aspecten van het maaien bij Wytse het beste. 
Trots nam Wytse de beker in ontvangst.           16 juli wordt er weer met de zeis gemaaid in Orvelte.

 


*****
 
Asbestsanering Flintenweg 2, het Hoolhuus
22 mei 2017
 
Van Frank van der Velden, Hoofd Erfgoed van het Drentse Landschap, ontvingen wij de volgende informatie.

In de boerderij het Hoolhuus, ook wel bekend onder de naam Flintenhoeve, wordt momenteel asbest gesaneerd. 
Tijdens werkzaamheden op de verdieping van de boerderij is op diverse plekken asbest aangetroffen. De asbest is bij een restauratie in de jaren 70 als brandwerende laag aangebracht. Het asbest is zowel in de vloerconstructie als tegen de wand van het ketelhok aangetroffen. 
De asbestsoort die is aangetroffen bevat wit asbest en is niet hechtgebonden. 
Hierbij kunnen de vezels die het gevaar veroorzaken snel vrij komen. Om het asbest te kunnen saneren dient de gehele bovenverdieping gedemonteerd te worden. Alle werkzaamheden worden in veiligheidspakken uitgevoerd. Om te voorkomen dat er vezels vrij komen wordt het gehele voorhuis onder een lage luchtdruk gezet. De apparatuur die hiervoor nodig is zal bij de deuropeningen komen te staan. Al het vervuilde materiaal wordt in plastic zakken verzameld en afgevoerd. De gehele sanering wordt uitgevoerd door Bork asbestsanering in opdracht van Het Drentse Landschap. 
 
*****
 
Overlijden Lambertus Enting
21 mei 2017

Afgelopen zondag 14 mei 2017 is onze dorpsgenoot Lambertus Enting overleden. Lambertus was in maart 85 jaar geworden en was de oudste, geboren en getogen Orvelter.
(zie ook : Op de koffie bij…  van februari 2016) 
Wij wensen Alie, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. 
 
*****

Fotoboek Midden Drenthe
19 mei 2017
 
De gemeente Midden Drenthe is bezig met het maken van een fotoboek over onze gemeente. Orvelte mag hierin zeker niet ontbreken. De hulp van inwoners wordt ingeroepen. Klik hier voor uitgebreide informatie.
 
*****
 
Expositie Wil Weerdmeester
13 mei 2017

Dorpsgenote en fijnschilder Wil Weerdmeester exposeert met een overzicht-tentoonstelling in het "Holstohus” te Olst. Dit vindt plaats tussen 6 mei en 10 juni. Wil (1940) is geboren in Olst en sinds 1985 woonachtig in Orvelte. In Orvelte heeft ze haar atelier en geeft daarnaast schildercursussen. (www.wilweerdmeester.nl)
 
*****

Shantykoor op de Brink
5 mei 2017
 
Het Weteringkoor uit Cabauw (shantykoor) verzorgt op zaterdag 1 juli een optreden op de Orvelter Brink. Het 50 leden tellende koor doet dit ter gelegenheid van hun 3e lustrum. 
Het optreden begint om 15.00 uur. 

*****

Foto's Masterplan
29 april 2017
 
Op initiatief van Ger Keijzers zijn 5 Orvelter fotografen bereid gevonden hun kijk op Orvelte vast te leggen. Op de pagina van het Masterplan vindt u de foto's en verdere info.
 
*****

Zomerse fietsavonden
28 april 2017 
 
Ingrid Dolfing organiseert een aantal fietsavonden. Deze vinden plaats op zaterdagavond en starten vanaf de Schenkerij. Er wordt ongeveer 20 km. gefietst en onderweg voor eigen rekening gezellig iets gedronken.
Ingrid: "We komen op plekjes dicht bij huis en toch voor velen onbekend". 
Aanmelden is niet nodig, zorg wel dat je op tijd aanwezig bent.
 
Data:
 
17 juni
1 juli
29 juli
19 augustus
 
*****

Data blokgooien 2017
28 april 2017
 
Klik hier voor volledig overzicht
 
*****

Seizoenskampioenen klaverjassen/kruisjassen bekend
20 april 2017
 
Op 19 april werd de laatste kaartavond gehouden. Klik hier voor uitgebreide info over uitslagen.
 
*****

Hotel Orvelte in bedrijf
17 april 2017

Inmiddels is het insektenhotel op de Noordes officieel geopend en in gebruik genomen. De lokale pers heeft daar ruimschoots aandacht aan besteed. Het fenomeen insektenhotel doet inmiddels aardig opgang in het land. Door plagen, ziekten verandering van landschap, minder schuilplaatsen e.d., is het voor veel insecten moeilijker geworden om een geschikte plek te vinden om te verblijven. Een hotel zoals  gebouwd op de Noordes biedt bijvoorbeeld een prachtige schuilplaats voor veel soorten solitaire bijen. De bijen gebruiken de boorgaten in de aangebrachte stammetjes om te broeden. Maar ook lieverheersbeestjes verblijven in de winter en ’s nachts graag in dit materiaal. Enkele jeugdige dorpsgenoten en de boswachter gaan de toekomstige bewoners volgen in de nieuwe behuizing. Hopelijk zijn de kamers snel bewoond. (PN)

 
Afbeelding invoegen
 
*****
 
Nieuwe bewoners aan de Wiet
17 april 2017

Aan de Wiet op nummer 2, in het huis waar de familie van Kampen woonde zijn Jan Speelman (1967) en Marianne Schilt (1961) komen wonen. 
Jan is werkzaam als vertegenwoordiger in landbouwmachines bij Zonna in Beilen. Marianne werkt als contactverzorgende bij het "Derkshoes” in Westerbork.
Marianne heeft 4 kinderen (Sander, Wouter, Esmee en Stephan) welke inmiddels wegens werk of studie elders wonen.
Samen hebben ze hond Sita waarmee ze regelmatig een tochtje wandelen. 
Jan is een enorme fan van de Formule 1 en samen houden ze erg van klaverjassen. Jarenlang zijn ze lid geweest van een klaverjasclub in Westerbork. Vanaf september willen ze aansluiten bij de Orvelter klaverjasavond.
Momenteel zijn ze nog erg druk in de tuin om het één en ander te herinrichten.

*****

Nieuw rooster papierophalers
17 april 2017

Namens ijsvereniging de "Boswal” en de VABO is het nieuwe ophaalrooster voor papier bekend. 
Hartelijk dank aan de mensen  die het papier in 2016 een aantal zaterdagochtenden heeft opgehaald. 
Dit blijft voor onze verenigingen een leuk spaarpotje. 
Lukt het je niet om op de ingeplande datum om 10.00 uur bij NR 12A in Westerbork te zijn, probeer dan zelf even te ruilen of een vervanger te zoeken zodat er elke keer wel 3 mensen aanwezig zijn.
Heb je vragen of wil je ook een keer meehelpen bel Dineke Baardink op 322302.
Iedereen alvast bedankt voor je inzet!
 
20 mei
22 juli
23 september
18 november
20 januari 2018
17 maart 2018

 
Jan Arno*, Cor en Gert
Egbert*, Peter en Henk
Lambert*, Theo en Gerard
Jan Arno*, Hans en Gert
Egbert*, Cor en Hans
Lambert*, Henk en Theo

Papierophalers met een * nemen trekker en wagen mee.
 
*****

Brand aan het Oranjekanaal
15 april 2017
 
Op vrijdagavond 14 april rond een uur of 10 was het wederom raak in Orvelte. 
Twee schuren bij Trip Stables aan het Oranjekanaal 55 NZ brandden tot de grond toe af. 
Het woonhuis en de achtergelegen manage bleven bespaard.
Klik hier voor bericht van RTV Drenthe.
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Margaretha Kleine in de Schapendrift
9 april 2017
 
Zaterdagavond 8 april speelde Margaretha Kleine in restaurant de Schapendrift. Ze werd ondersteund op basgitaar door Sanne Vinke. Het werd een gezellige avond met muzikale hoogtepunten. Een aantal Orvelters hadden ook de weg naar de Schapendrift gevonden.
Komend seizoen is er iedere 2e zaterdag van de maand live muziek bij de Schapendrift. 
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Ondertekening intentieverklaring "OMO"
6 april 2017
 
In een zeer gemoedelijke sfeer was er op 3 april om 11.30 uur op de Brink de ondertekening van de intentieverklaring "OMO”. Na een korte  inleiding door Henk Lindhout, voorzitter van de Vabo, was er de daadwerkelijke ondertekening door de drie partijen van het overleg en de drie agendaleden. Dat viel nog niet mee: zoveel papier op een klein tafeltje. Maar, zoals gezegd, in een gemoedelijke sfeer gun je elkaar de ruimte en dat is tevens de insteek van de intentieverklaring, elkaar de ruimte gunnen.
Na afloop was er champagne voor de hoofdpersonen en sprak scheidend interim burgemeester Ton Baas nog wat fraaie woorden.
 
 
Afbeelding invoegen
 
*****
 
Motor Overleg  (OMO) van start
31 maart 2017
 
Onder de noemer Orvelte Motor Overleg, kortweg OMO,  gaan de Stichting Orvelte Poort, de Ondernemersvereniging Promotie Orvelte (OPO) en de Vereniging Algemeen Belang Orvelte (VABO) samen aan de slag in Orvelte. Met het tekenen van een intentieverklaring is een belangrijke eerste stap gezet in de samenwerking. 
De ondertekening vindt aanstaande maandag 3 april om 11.30 uur plaats op de Brink in Orvelte
Eén van de doelen van OMO is het ‘merk’ Orvelte nog beter op de kaart te zetten. Om dat te bereiken richt de samenwerking zich niet alleen op de toeristische kant van Orvelte, de sfeer en het ondernemersklimaat, maar ook op de leefbaarheid voor de inwoners. 

Samenwerking verbeteren
Op de dorpsavond in januari van dit jaar en daarna in de themagroepen is nadrukkelijk de wens naar voren gekomen om de samenwerking tussen bewoners, ondernemers en andere partijen in en buiten het dorp te verbeteren. Met als doel: een prettig leefklimaat en meer begrip voor elkaar in Orvelte. 
De betrokkenen bij het Masterplan Orvelte 2025 zien het tekenen van de intentieverklaring dan ook als eerste belangrijke resultaat van de brainstormavond in januari.
 
Financiering
Een deel  van de parkeeropbrengsten komt voortaan ten  goede aan sfeer, levendigheid en de inrichting van Orvelte, het decor. 
De samenwerking biedt ook mogelijkheden om andere financieringsbronnen aan te boren. 
Besluiten over de besteding van deze  middelen aan bijvoorbeeld evenementen of dorpsactiviteiten worden genomen binnen het OMO.
 
Mede-ondertekenaars 
Afhankelijk van de onderwerpen in het gezamenlijk overleg zijn er een paar wisselende leden:  
de Gemeente Midden-Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap en het Toeristisch Informatie Punt. Burgemeester Ton Baas en de directies van de twee andere organisaties zijn maandag mede- ondertekenaars van de intentieverklaring.

Joop van Oosten- Voorzitter a.i. Stichting Orvelte Poort
Marc Hoogland – Voorzitter OPO
Henk Lindhout – Voorzitter VABO

*****
 
Live muziek bij restaurant de Schapendrift
30 maart 2017 

Komend seizoen organiseert restaurant de Schapendrift iedere 2de zaterdag van de maand live muziek.
De optredens zullen van 17.00 uur tot 20.00 uur plaatsvinden.

Programma:
 
8 april: Smalltown midnight
13 mei: Pinkcat Rock ‘n LOL 
10 juni: Murk and friends 
8 juli: El Jackson 
12 augustus: Smid de la Combe
9 september: GG & Kid harpin
14 oktober: Unplug and play
 
Voor uitgebreide info kunt u bellen met: 0593-322551
 
*****

Landelijke compostactie!
17 maart 2017

Zaterdag 25 maart 2017 tussen 8.00 en 12.00 uur kunt u gratis compost afhalen bij Attero in Wijster.
Maximaal ½ kuub compost per huishouden.
De compost mag alleen in afgedekte aanhangers worden meegenomen en niet met tractoren en kippers!
Vergeet uw legitimatiebewijs niet!
 
*****

Evenementen komend toeristenseizoen
16 maart 2017
 
Komend seizoen zullen in Orvelte tal van markten en evenementen in een nieuwe opzet worden georganiseerd door Mannuela Huisman en Arwald Slagman. Ook zal het bekende "boerderijenfestival" nieuw leven worden ingeblazen. Zie voor het volledige overzicht de agenda.
 
*****

Drukte in de schaapskooi
16 maart 2017

 
 
Wellicht is het u al opgevallen, het voorjaar is begonnen. 
Dat is onmiskenbaar het geval aan de Schapendrift waar inmiddels 250 ooien in de kraamkamers van de schaapskudde in blijde afwachting zijn van de geboorte van hun kroost. Voor de herder Neils, de vele vrijwilligers en stagiairs is het een spannende en drukke periode.

 

  Afbeelding invoegen

 

Het eerste lammetjes diende zich 27 februari aan om 22.30 uur. 
Inmiddels staat de teller op...tja,  per dag groeit de kudde gestaag. 
De zorg van het eerste lammetje werd toevertrouwd aan onze dorpsgenoot en stagiaire Yvette.                       Yvette verzorgt deze nieuweling inmiddels als een volleerd verzorger. Dat komt dus best goed met de stage. 
Maar er zijn meerdere dorpsgenoten die in deze drukke periode regelmatig aan het werk zijn in de kooi. In de maand april zijn de kooien op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur tegen een kleine bijdrage opengesteld voor kraambezoek. U bent van harte welkom!
 
*****

Nieuwe winkel in Orvelte
16 maart 2017

Sinds kort is Brokantien van Mannuela Huisman en Arwald Slagman overgenomen onder de naam "De Freule". De nieuwe eigenaren zijn Esther Botter en Hendrik Ham, ze wonen in De Wijk. 
Ze zijn ervaren ondernemers die een soortgelijke zaak hadden in de oude Unionfabriek in Nieuwleusen. Hun keuze was op Orvelte gevallen nadat ze een aantal keren op de Brocante Fair in Orvelte hadden gestaan.
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Een hotel in Orvelte? 
16 maart 2017
 
Je zou bijna denken dat de eerste bijeenkomsten voor het Masterplan Orvelte al hebben geleid tot een mega investering door staatsbosbeheer rond Orvelte. Althans, dat zou je kunnen denken als je de Noordes nadert en een bijzonder bouwwerk ziet verschijnen. 
Een bouwwerk dat als "natuurhotel” ruimte gaat bieden aan alles wat vliegt, kruipt, graaft, krioelt, eitjes legt, zingt en nog veel meer. Toevallig was ik getuige van de eerste bouwactiviteiten. 
Met veel ambachtelijk werk en kunstzinnige uitingen is er inmiddels een comfortabel hotel verrezen. 
De inriching van de kamers moet nog volgen. Daarover buigen zich nu de boswachters. Wellicht wordt het nog officieel geopend. Maar daarover later meer. Foto’s en tekst: Peter Nagtegaal 
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
******

Boek over de gemeente Midden-Drenthe 
11 maart 2017
 
Van de gemeente Midden-Drenthe ontvingen wij het volgende bericht:

Beste mensen,
 
De gemeente gaat een boek maken over onze gemeente met foto's en gedichten. 
In dit boek komt Midden-Drenthe in woord en beeld. Een fotograaf gaat deze foto's voor ons maken, maar we willen graag ook jullie hulp.
Jullie kennen tenslotte het dorp en omgeving het best! Weten jullie mooie plekjes die niet mogen missen in een boek over Midden-Drenthe, laat het ons voor 21 april a.s. weten. 
Maak van de plek een korte omschijving met eventueel een foto en mail dat naar: contactambtenaren@middendrenthe.nl
Een mooie kans om je dorp "op de kaart/in het boek" te zetten. Succes.

met vriendelijke groet
Afdeling Samenlevingszaken Midden-Drenthe
Jan Kogelman - Contactambtenaar Dorpen
 
*****

Update voor de Borckerhof 
15 februari 2017

De Borckerhof is druk bezig ook de accommodatie Borckerhof 1 aan te passen aan de eisen des tijds. Daartoe is de boerderij van binnen vrijwel geheel gestript en is daarna begonnen de inrichting gelijk te maken met die van boerderij 2, die enkele jaren geleden is gerenoveerd. Zie foto's.
Er kunnen straks met 26 gasten wat minder verblijven dan in de oude situatie, maar elke kamer beschikt dan wel over een eigen sanitaire unit.
De verwachting is dat de verbouwing half april is afgerond.
 
Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen

*****

Vrij schaatsen op ijsbaan Kardinge in Groningen
15 februari 2017

IJsvereniging "de Boswal” meldt dat er op zondag 19 februari ’s avonds gratis geschaatst kan worden in Groningen. Dit geldt alleen voor leden van natuurijsverenigingen aangesloten bij de KNSB. 
En dat is "de Boswal".
Er kan geschaatst worden tussen 18.30 uur en 20.30 uur. Voor kinderen wordt er een toertocht met stempelkaart en medaille georganiseerd.
Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Dineke Baardink: 0593-322302
 
*****

Sjoelen bij IJsvereniging "de Boswal"
28 januari 2017

Afgelopen donderdag hield ijsvereniging " de Boswal" hun jaarvergadering. Aansluitend werd er traditie getrouw gesjoeld. 
Prijswinnaars van deze avond waren:
1 Jantje Brouwer 
2 Gert Oosting 
3 Theo Dolfing
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Orvelter Kampioenschap Pannengooien
25 januari 2017

Na een aantal dagen met  drukke bezetting op de ijsbaan stond zondag ochtend 22 januari de eerste activiteit van 2017 op het programma: Het Orvelter Kampioenschap Pannengooien. Ruim veertig mensen, jong en oud, deden een gooi naar de eerste plaats. Het is de kunst om vier verschillende koekenpannen in of zo dicht mogelijk bij  het vak van tien punten te gooien. Staand op de knieën, met gevoel of juist zo hard mogelijk, alle technieken werden uitgeprobeerd. Paulus bleek bij de volwassenen over de beste techniek te beschikken, met 34 punten werd hij de winnaar gevolgd door Henri  en Cor. Bij de kinderen wist Jade de hoogste score te gooien gevolgd door Fine en vlak daarachter Clint. Het bleef de hele middag en avond nog gezellig druk op de ijsbaan! 
 
Klik op de  foto's voor vergrotingen
Afbeelding invoegen              Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen              Afbeelding invoegen
Foto's: Ger Keijzers

 Donderdag 26 januari 20.00 uur jaarvergadering IJsvereniging in het ijsbaanhokje!
 
*****

IJsbaan geopend
19 januari 2017
 
Ger Keijzers schoot onderstaande plaatjes op de Orvelter ijsbaan.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
 
Afbeelding invoegen                          Afbeelding invoegen
 
*****

Afscheid paardentram van Reint en Aaltje de Vries
19 januari 2017

Op 30 december 2016 reden Reint en Aaltje de Vries nog eenmaal een ererondje door Orvelte.
Hun kinderen hadden een afscheidsfeestje op touw gezet.
Aaltje is een geboren en getogen Orvelter. Ze is geboren aan de Dorpsstraat 11. (In de woning waar tegenwoordig Peter en Alie Nagtegaal wonen) 
Aaltje vertelt: In 1989 startte ons avontuur van wonen en werken in Orvelte, door van de toenmalige "Stichting Orvelte” Brugstraat 2 te huren. Vanuit dit pand werden horeca-activiteiten ontplooid en gestart met de paardentram.
In 2002 besloten Reint en Aaltje te verhuizen naar de Oostermaat. De huur van het pand aan de Brugstraat werd beëindigd en ze konden zich vervolgens volledig richten op de paardentram.

Nu hun werkzaamheden rondom de paardentram stoppen, hebben ze tijd over om op andere manieren te genieten van het leven en veel op reis te gaan. Ze hebben een boot gekocht en zijn voornemens hun vaarbewijs te halen. Zo kunnen ze straks veel op het Paterwoldsemeer vertoeven waar één van hun kinderen een horecagelegenheid exploiteert.
In de komende periode willen ze het land, de paardentram en de 7 paarden van de hand doen.
 
Afbeelding invoegen
"Finishing Touch koetsier Reint de Vries" (Foto: Peter Nagtegaal)
 
*****

41 ton oud papier
19 januari 2017

Lambert Dolfing meldt dat er in 2016 40940 kilo oud papier is verzameld.
De opbrengsten worden verdeeld onder de VABO en IJsvereniging "de Boswal”
 
*****
 
Zoo Bizar wint prijs
19 januari 2017

Op de vakantiebeurs in Utrecht werd onlangs de uitslag van de ANWB verkiezing "leukste uitje van Drenthe 2017” bekend gemaakt. Zoo Bizar werd tweede. 
Een mooie opsteker voor toeristisch Orvelte. Iris Al is erg ingenomen en ziet haar jarenlange harde werken beloond met deze mooi prijs. 
Op de derde plaats eindigde het Gevangenismuseum in Veenhuizen, terwijl attractiepark Drouwenerzand in Drouwen er met de eerste prijs van door ging.
De ANWB organiseert de verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’ voor de zevende keer. De Efteling is het ‘Leukste uitje van Nederland 2017’.  
 
Afbeelding invoegen
(Iris Al tweede van rechts tijdens de uitreiking in Utrecht)
 
*****

Glasvezel in Orvelte
10 januari 2017
 
Onderstaand bericht ontvingen wij van Sterk Midden Drenthe:

Inschrijven voor een glasvezelabonnement, zonder hele hoge extra kosten kan nog steeds. Zodra de graafploegen uw huis voorbij zijn, worden er aansluitkosten in rekening gebracht. Als u slim bent, bekijkt en vergelijkt u nog snel even de abonnementen van Plinq en Netvisit op onze website.
 
*****