Winterse impressie van Orvelte 
13 december 2017
 
         Afbeelding invoegen          
   
         Afbeelding invoegen          Afbeelding invoegen
Foto's: Ida Huizinga (klik op de foto's voor groot formaat)
 
*****

Waterschap geeft klimaatsubsidie
13 december 2017
 
Waterschap Drents Overijsselse Delta stelt klimaatsubsidie beschikbaar voor gezamenlijke initiatieven. 
 
*****
 
Glasvezel: Inschrijfavond in Orvelte
14 november 2017
 
Zoals u misschien al gezien hebt: de werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in onze hele gemeente naderen hun voltooiing. Binnenkort is Orvelte aan de beurt.
Hoewel nu ieder huis aangesloten wordt betekent dit niet dat u zich niet meer hoeft in te schrijven. Iedereen die zich ruim een jaar geleden ingeschreven had moet dit - helaas - weer opnieuw doen.
Voor de mensen die dit om allerlei reden nog niet gedaan hebben of hierbij hulp nodig hebben wordt er een inschrijfavond georganiseerd. 
Op 27 november, van 19.30 tot 22.00 uur kunt u bij de Schenkerij binnenlopen om samen met medewerkers van de Coöperatie Sterk Midden-Drenthe uw inschrijving op maat in te vullen. Dan kunt u zonder kosten aangesloten worden. Als u zich pas inschrijft als de huisaansluiting een feit is bent u deze aansluitkosten van enkele honderden euro's wel verschuldigd.
 
*****
 
Onthulling aardkundig monument in Orvelte
12 november 2017 
 
Orvelte is een nieuw monument rijker. De dekzandrug waarop Orvelte en een deel van Westerbork zijn gebouwd is als aardkundig monument aangewezen.
 
De onthulling, bij de zichtbare zandrug aan het Reintjesveld, werd vooraf gegaan door een bijeenkomst in het IVN-gebouw aan de Zuideresweg. Naast vele genodigden waren er ook leerlingen van groep 3 van de Wegwijzer en de Lindelaar uit Westerbork. Zij kregen een zeer speciale uitleg over het ontstaan van de zandrug door Niels Brandaan. 
              

Afbeelding invoegen

 

                

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen 

 

    Afbeelding invoegen
Na een korte wandeling werd door wethouder Loohuis en gedeputeerde Jumelet de nieuwe picknicktafel bij het Reintjesveld onthuld. Hierop ligt een plaquette waarop een toelichting wordt gegeven.
 
Voor een volledige uitleg klik hier en hier.
 
Afbeelding invoegen
 

 
*****
 
Winterfair Orvelte
11 november 2017
 
 


  
Op zaterdag 25 en zondag 26 november vindt de 15e winterfair plaats op de Brink in Orvelte.
 
 
 
Onder de bezoekers wordt een geheel verzorgd weekendje Orvelte verloot.
 
De muzikale omlijsting wordt weer verzorgd door Unicorn.
 
Voor verdere gegevens zie: www.hetbrokantien.nl
  Afbeelding invoegen    
 
*****
 
Bericht van de gemeente
4 november 2017 
 
Gemeentelijke zorgkostenregeling: als je denkt hiervoor in aanmerking te komen klik dan hier voor het volledige bericht.

*****
 
Bericht van de gemeente
4 november 2017 
 
Via de Vabo kregen we van de gemeente het volgende bericht over de bladbak:
 
Geen bladbak in Orvelte! We zetten er geen hekken meer neer, omdat daar zoveel blad wordt gebracht, dat de hekken soms niet meer zijn terug te vinden. 
Vorig jaar stond er een paal met een bordje met de tekst "alleen blad". Er wordt voor gezorgd dat deze weer wordt geplaatst. Bewoners weten wel waar het blad altijd wordt verzameld. 
Graag bladzuigen. De gemeente heeft aangegeven bij Alescon het opzuigen van het blad zo spoedig mogelijk op te pakken. 
Met vriendelijke groet, 
Gerard Epping, Dorpscontactambtenaar Midden-Drenthe

*****
 
Dag van het ploegpaard
31 oktober 2017
 
Op 22 oktober werd er op de Noord-es weer flink geploegd. Zwaar werk voor man en paard.
De onderstaande foto toont een van de trouwe deelnemers, Jan Boer uit Westerbork. 
Afbeelding invoegen
 *****
 
50-jarig huwelijk
31 oktober 2017
 
De redactie ontving het bericht dat Rein de Vries en Aaltje Nijwening op 10 november 50 jaar getrouwd zijn. Wij wensen het paar een fijne dag en nog vele gelukkige jaren.
 
*****
 
Tentoonstelling
30 oktober 2017
 
Onze dorpsgenoot Lidwien Chorus is een van de deelnemende kunstenaars aan onderstaande tentoonstelling.    
 

Afbeelding invoegen

*****

Rectificatie naam nieuwe inwoonster
21 oktober 2017
 
In het artikel "nieuwe bewoonster aan de Schoolstraat" was de achternaam van Loes verkeerd genoteerd. Ze heet Konijnendijk (i.p.v. Konijnenburg). In het artikel is het inmiddels ook gecorrigeerd.
Met excuus van de redactie. We hopen dat het bad toch warm aan blijft voelen.
 
*****
 
Feest aan de Schoolstraat
16 oktober 2017 
 
14 oktober j.l. waren Henk en Fennie Odink 40 jaar getrouwd. Dorpelingen hadden de oprit versierd. In Rheeze, de omgeving waar ze vandaan komen, werd het feest gevierd.

Afbeelding invoegen 

***** 

Bericht van de gemeente
16 oktober 2017 
 
Van de gemeente ontvingen we een bericht over "lezen en schrijven".
Klik hier voor het volledige bericht.

*****

Nieuwe bewoners aan De Wiet
16 oktober 2017
 
Op nummertje 4 aan de Wiet wonen sinds afgelopen voorjaar: Ruud (73) en Margot (54) Prins.
Ruud en Margot hebben samen 4 kinderen en 3 kleinkinderen. 
Zo’n 10 jaar jaar geleden kregen Ruud en Margot genoeg van de drukte in de randstad. 
Mede doordat ze beide konden stoppen met werken gingen ze op zoek naar een woning op het platteland. Na veel onderzoek belandden ze in Klijndijk. Nadat ze hier 10 jaar hadden vertoeft in een twee-onder-een-kap woning gingen ze op zoek naar een vrijstaande woning.
Het gevoel wat er ontstond bij de woning aan de Wiet in Orvelte was zo overweldigend dat ze besloten deze over te nemen.
 
Ruud en Margot zijn zeer actief en houden onder andere van wandelen, kamperen, lezen en sporten in het algemeen. Ook vinden ze veel vermaak in het onderhoud van de tuin.
 
Margot werkt met Psych-k en the Love Method. Hierbij behandelt ze mensen op afspraak aan huis. Deze methoden richten zich op het bestrijden en/of voorkomen van stress met behulp van het onderbewustzijn, waardoor mensen weer vrij en voluit kunnen leven.
Voor wie hierover meer info wil: www.thelovemethod.com en www.delighttrainingcoaching.nl
 
Ruud en Margot zijn vergaand bezig met "duurzaam leven”. Zo eten ze volledig biologisch en letten ze bijvoorbeeld bij ieder product wat ze kopen hoe het tot stand is gekomen.
Dit alles onder het motto: "Verander de wereld, begin bij jezelf”.
 

 Afbeelding invoegen 

*****

Gratis schaatsen in Groningen
16 oktober 2017 
 
Van ijsvereniging "De Boswal" ontvingen we onderstaand bericht:

Geacht bestuur, 

Net als vorig jaar hebben we, ook voor het schaatsseizoen 2017/ 2018, weer twee data vast weten te leggen waarop de leden van uw natuurijsvereniging, op vertoon van hun lidmaatschap, op de 400 meter kunstijsbaan van Kardinge te Groningen, de ijzers kunnen onderbinden.   
Deze evenementen zullen plaatsvinden op: 
- zaterdag 23 december 2017 van 18.00 - tot 20.30 uur 
zaterdag 17 februari 2018 van 18.00 - tot 20.00 uur 
We verzoeken u deze data aan uw leden door te geven en hopen velen van hen, samen met u, op die avonden op het kunstijs in Groningen te mogen begroeten. De Technische Commissie Natuurijs zal voor de verdere organisatie van deze evenementen zorg dragen.
 
*****
 
Nieuwe bewoonster aan de Schoolstraat
16 oktober 2017
 
Sinds enige weken woont Loes Konijnendijk in de Schoolstraat. Ze heeft Voorburg verruilt voor Orvelte. De reden: het landschap. Voor haar betekende dat terug naar Drenthe, want haar vader werkte bij de NAM in Schoonebeek. Op haar 10e gingen ze naar Rijswijk. Na haar schooltijd ging Loes werken als au-pair in Engeland, Zwitserland en de VS. Daar is ze getrouwd en kreeg 2 zoons; ze heeft nu 5 kleinkinderen, die allen in de VS wonen. Zelf ging ze in 1991 terug naar Nederland en vond al snel werk als secretaresse.
Dat werk heeft ze jaren gedaan. Nu ze eind 60 is verlangde ze naar een woonomgeving waar ze, tezamen met haar hond Yorka, van het landschap kan genieten. Dat heeft ze gevonden in Orvelte.
Ze karakteriseert haar eerste weken in Orvelte als een"warm bad".
 
Afbeelding invoegen

*****
 
Bericht van het OMO over evenementen 2018
15 oktober 2017
 
Van het OMO kregen we het volgende bericht:
 
Evenementen in Orvelte 2018
 
Nu de laatste weken van het seizoen zijn ingegaan heeft het OMO gemeend er goed aan te doen tijdig duidelijkheid te gaan creëren naar de vergunningverlener (gemeente), de gemeenschap in Orvelte en de organisatoren van evenementen over de planning van evenementen voor volgend jaar. We kunnen daardoor samen toenemend bouwen aan samenhang, evenwicht en kwaliteit.
Het kan natuurlijk zo zijn dat u bij het OMO nog niet bekend bent als (potentiele) evenementenorganisator. Wij nodigen u uit om met een goed idee voor een mooi passend evenement te komen, waarvan u denkt dat hiervoor voldoende draagvlak zou kunnen zijn bij toeristen, ondernemers en bewoners. Lever dan alvast een korte evenementenplanomschrijving in bij het OMO via mailadres info@omo2017.nl  In november maken wij nog criteria bekend, op basis waarvan u een bijdrage voor uw evenement kunt vragen.
Op dinsdag 12 december om 19.30 uur zal in een overleg, de evenementenkalender voor 2018 voor Orvelte worden vastgesteld. Wij nodigen hier in ieder geval de organisaties voor uit, die we al kennen. Op deze manier proberen we al in een vroeg stadium vooruit te kijken voor 2018. Omdat het fijn is voor organisatoren om ver vooruit te werken zullen we proberen dit de komende jaren nog eerder in te plannen.
Intussen tekenen zich reeds enige contouren af die van invloed zijn op de kalender voor 2018. Het lijkt erop dat het betaald gebruik van de parkeerplaatsen in 2017 gelukkig succesvol afgesloten kan worden. Dit betekent dat er waarschijnlijk evenzoveel besteed kan worden voor het bijdragen aan de evenementen als in 2017. 
Evaluaties van evenementen en plannen van organisatoren tot nu toe doen verwachten dat er volgend jaar weer rekening kan worden gehouden met diverse Fairs, Lammetjesdag, Paasmarkt, Pinkstermarkt, Wolfeest, Boerderijenfestival, Dag van het Paard, Dag van de Oogst en Dag van het Ploegpaard. Kortom er valt nog wel wat in te kleuren voor 2018. Eenieder is uitgenodigd!   

***** 

Modeshow in Orvelte
19 september 2017

 
 
 
Op 28 september houdt de Freule van Orvelte een modeshow.
 
"De Freule van Orvelte" is de winkel van Esther Botter en Hendrik Ham gevestigd in de voormalige winkel van Mannuela Huisman en Arwald Slagman.
De ingang bevind zich aan de Dorpstraat op de hoek met het Melkwegje.
  Afbeelding invoegen

 

*****

Nieuwe burgemeester
19 september 2017
 
Normaal gesproken plaatsen we geen algemene gemeentelijke berichten, daarvoor zijn voldoende andere kanalen. Maar voor onderstaand bericht maken we graag een uitzondering.

Afbeelding invoegen

Beilen, 18 september 2017 

Gemeenteraad Midden-Drenthe draagt Mieke Damsma voor als nieuwe burgemeester 

De gemeenteraad van Midden-Drenthe heeft vanavond een besluit genomen over de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een nieuwe burgemeester. 
Als het aan de raad ligt, wordt Mieke Damsma de nieuwe burgemeester van Midden-Drenthe. 

De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad omschrijft Damsma als een bestuurder met een eigen, stralende persoonlijkheid die gemakkelijk met mensen omgaat. 
Benny Muskee, voorzitter van de vertrouwenscommissie over Damsma: ‘Zij heeft een uitstraling die mensen enthousiast maakt. Uit haar ervaring als wethouder blijkt dat zij gemakkelijk samenwerkt en een echte verbinder is, maar waar nodig ook daadkrachtig. Deze kwaliteiten maken haar tot een bijzondere bestuurder die we graag als burgemeester in Midden-Drenthe verwelkomen.’ 

Loopbaan 
Mieke Damsma is 53 jaar en woont in Maastricht. Zij begon haar politieke loopbaan als gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor D66 in de gemeente Maastricht. 
Sinds 2010 is zij wethouder in Maastricht. 

Verdere procedure 
De aanbeveling van de raad gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. De minister besluit of hij de voordracht omzet in een voorstel tot benoeming, dat hij dan voorlegt aan de Koning. Uiteindelijk tekent de Koning het benoemingsbesluit. Het streven is dat de benoeming in de komende maanden plaatsvindt en Mieke Damsma voor het einde van het jaar wordt geïnstalleerd als burgemeester van Midden-Drenthe. 

*****

Vorderingen Schapendrift
17 september 2017
 
Onderstaande foto geeft de vorderingen van de straatwerkzaamheden op de Schapendrift weer.
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Feest op de Wiet
3 september 2017
 
Onze nieuwe dorpsbewoner Jan Speelman is op zaterdag 2 september 50 jaar geworden.
Op zondag 3 september werd dit heugelijke feit in de tuin gevierd.
 
Afbeelding invoegen
 
 
***** 

Renovatie Schapendrift
29 augustus 2017
 
Het werk is begonnen
Afbeelding invoegen
 
 
*****

BSA-rally langs Orvelte
28 augustus 2017
 
Op maandag 28 augustus deden enkele honderden oude BSA-motoren Orvelte aan. De deelnemers parkeerden hun voertuigen op de Brink en verkenden Orvelte verder te voet. De Orvelter horeca was erg ingenomen met het onverwachtse bezoek.
 
Afbeelding invoegen
In de file in de Schoolstraat
 
Afbeelding invoegen
Enkele honderden BSA-motoren op de Brink in Orvelte
 
*****

Straatwerkzaamheden Schapendrift
18 augustus 2017
 
Van de gemeente Midden Drenthe ontvingen we het volgend bericht:

Het gedeelte van De Schapendrift buiten de bebouwde kom wordt in opdracht van de gemeente Midden-Drenthe opnieuw gestraat en is daarom voor het verkeer afgesloten. Het betreft alleen de klinkers en het profiel blijft hetzelfde zoals het nu is. De werkzaamheden starten op 28 augustus en duren ongeveer twee maanden. Er is een omleidingsroute ingesteld. 
 
Vragen
Voorafgaand aan de werkzaamheden kunt u terecht bij de projectleider Wiebe Oosterhof, telefoonnummer 0593-539304 of e-mail w.oosterhof@middendrenthe.nl. Tijdens de werkzaamheden is de toezichthouder Harm Hopman het aanspreekpunt. Zijn telefoonnummer is 0593-539724 of e-mail hhopman@middendrenthe.nl.


*****

Feest aan de Schoolstraat
23 juli 2017
 
Op zondag 23 juli werd Ingrid Dolfing 50 jaar. Om dit heugelijke feit te vieren hadden familie en vrienden de creaties op onderstaande foto's gemaakt.
 
Afbeelding invoegen                      Afbeelding invoegen
Klik op de foto's voor vergrotingen
 
*****

Boerderijenfestival
22 juli 2017
 
Op woensdag 19 juli werd het boerderijenfestival gehouden. Ger Keijzers schoot onderstaande plaatjes.
 
Afbeelding invoegen                     Afbeelding invoegen
 
*****

Paard op hol
22 juli 2017
 
Duitse toeristen liepen met paard en wagen op zondag 16 juli door Orvelte. Het paard schrok ergens van en kwam klem te zitten met de huifkar tegen het pand van Zoo Bizar. Een hoek van de boerderij is ontzet en een stuk van het rieten dak. Het paard werd door alert optreden van dorpsgenoot Arwald Slagman naar een wei gebracht. De verhuurder van de huifkar heeft later op de dag een andere huifkar gebracht en de mensen zijn weer verder gegaan. Er zijn geen gewonden gevallen. 
 
Afbeelding invoegen
Foto: Esther Botter
 
*****
 
Wolmarkt
22 juli 2017
 
Op zondag 2 juli werd het wolfestival gehouden. Ger Keijzers maakte de volgende foto met als titel:
 
"Gezelligheid en bedrijvigheid tijdens de wolmarkt"
 
Afbeelding invoegen
 
 
*****

Gezinsuitbreiding aan de Zuideresweg
2 juli 2017
 
Op 25 juni werden Erik Odink en Rina Hazeleger verblijd met de geboorte van een dochter.
Gefeliciteerd!

 Afbeelding invoegen
 
*****