Gea Hilbrands 50 jaar
29 juni 2018
 
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Gea Hilbrands hadden medewerkers van de zorgboerderij een pop geplaatst nabij de papiercontainer aan de Wezuperweg.

Afbeelding invoegen
 
 
***** 

Bezorger gezocht
20 juni 2018
 
In verband met de bezorging van onder meer de Krant van Midden Drenthe zoekt B&L verspreidingen een bezorger in Orvelte. Klik voor volledige informatie hier. 
 
*****

Groep in ijzertijdboerderij 
15 juni 2018

Evert Thomas, werkzaam bij Staatsbosbeheer, bericht het volgende:
In het weekeind van 22-24 juni verblijft een groep bij de ijzertijdboerderij. Zij houden zich bezig met fine art en craftsmanship. Ze hebben toestemming voor het houden van een vuur buiten.
Mogelijk zullen ze vaker komen.

*****
 
Woonboerderij te huur
7 juni 2018
 
Van Stichting Het Drentse Landschap ontvingen wij onderstaand bericht. 
 
Stichting Het Drentse Landschap zoekt een huurder voor de in 2006 geheel gerenoveerde woonboerderij ‘De Maalderij’ aan de Schoolstraat 6.
De woonboerderij heeft maar liefst 230 m2 gebruiksoppervlak en is bij uitstek geschikt voor bewoning door een gezin. De indeling is als volgt: Via de entree aan de zijkant van de boerderij betreedt men de hal van 30 m2. Vanuit de hal zijn de woonkamer (47 m2), de slaapkamer met eigen badkamer (samen circa 30 m2), de keuken (30 m2), de bijkeuken (15 m2) en het toilet te bereiken. Via een vaste trap bereikt men de verdieping, waar zich naast een ruime overloop twee slaapkamers bevinden (18 resp. 20 m2). Beide slaapkamers beschikken over een ruime inloopkast. Verder is er een badkamer van ongeveer 10 m2 en voldoende bergruimte aanwezig op de verdieping.  De woning staat op een ruim perceel van circa 1.250 m2. De woning beschikt over een kleine voor- en zijtuin. De achtertuin is zeer diep (circa 100 meter) en ongeveer vijf meter breed. Aan het einde van de achtertuin, haaks hierop, ligt een weide van ruim 400 m2. Het kleinschalig houden van landbouwhuisdieren op deze weide is bespreekbaar. 
De vraaghuurprijs van "De Maalderij" bedraagt € 1.200,- per maand.
De woning is per direct beschikbaar. Heeft u belangstelling om op deze bijzondere plek te wonen of wilt u meer informatie ontvangen, dan kunt u contact opnemen met dhr.  Frank van der Velden. Tel: (0592) 304137 of f.vandervelden@drentslandschap.nl.
Belangstellenden dienen zich aan te melden via e-mail. De inschrijving sluit op 1 juli 2018.
U wordt verzocht uw belangstelling te motiveren. Aan het einde van de inschrijving wordt een selectie gemaakt van de aanmeldingen en worden geschikte kandidaten uitgenodigd voor een kijkmiddag. Uiteindelijk worden er gesprekken gevoerd, waarna een definitieve keuze wordt gemaakt. Stichting Het Drentse Landschap behoudt zich het recht voor de woning te gunnen aan de persoon of personen die de stichting het best passend acht voor deze locatie. 
 
*****

Het Orkest op de Brink
3 juni 2018
 
Onder grote belangstelling speelde zondagmiddag Het Orkest uit Westerbork op de Orvelter Brink.
Het optreden werd voorafgegaan door een presentatie van het leerlingenorkest.
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Fred Tiekstra 75 jaar!
30 mei 2018
 
Aan de Schoolstraat werd Fred Tiekstra vandaag 75 jaar! Om dit heugelijke feit te vieren waren vrienden, familie en buurtgenoten 's ochtends al samen gekomen bij buurvrouw Mirjam op het terras.

Afbeelding invoegen                       Afbeelding invoegen
Op de eerste foto een heerlijke taart die zijn vrouw Wies had verzorgd. Op de tweede foto Fred samen met zijn vriend Peter.
 
*****

Sloop Flintenweg 10/aanleg speeltuin
27 mei 2018
 
Van Frank van der Velden (Hoofd erfgoed, Stichting Drentse Landschap) ontvingen we onderstaand bericht:
 
In het kader van het masterplan was de werkgroep speeltuin op zoek naar een geschikte locatie voor de speeltuin in Orvelte. Met Het Drentse Landschap is gesproken over een plek op de Brink. De uitkomst daarvan was dat de locatie waar nu het gebouw Flintenweg 10 staat, het meest geschikt is. Het ligt centraal in het dorp, ligt in de schaduw van bomen en is vanaf de verschillende terrassen goed te zien. Door het gebouw, dat geen monumentale waarden heeft, weg te halen, komt ook de Bruntingerhof beter in het zicht te liggen. Ook zorgt het ervoor dat de ruimte voor evenementen op de Brink behouden blijft. Het Drentse Landschap heeft aangeboden het gebouw te laten verwijderen om hier plaats te maken voor de speeltuin. De gemeente heeft toegezegd de helft van de sloopkosten voor haar rekening te willen nemen. Het Drentse Landschap geeft daarom binnenkort opdracht voor het aanvragen van een vergunning voor de sloop en de uitvoering ervan.
Omdat Orvelte een beschermd dorpsgezicht is, zal voor de sloop een omgevingsvergunning nodig zijn. Vanwege de procedure die daarmee samenhangt, zal de uitvoering niet op korte termijn plaatsvinden.
 
*****

Fietsen door Drenthe
27 mei 2018
 
Ingrid Dolfing fietst tijdens 4 blokgooiavonden zo'n 15-20 kilometer door Drenthe. Liefhebbers kunnen meefietsen. Verzamelen om 19.45 uur bij Ingrid op de dam. (Schoolstraat 8). De data vindt u in de agenda
 
*****

Bestuurswisselingen bij de OPO
23 mei 2018
 
Bij de OPO (Ondernemers Promotie Orvelte) heeft recent een bestuurswisseling plaatsgevonden.
Grietje Doorten droeg het penningmeesterschap over aan Erwin van der Haar en Mannuela Huisman het secretariaat aan Riegiena Eefsting. Marc Hoogland blijft voorzitter.
 
*****

Optreden "Het Orkest" uit Westerbork
20 mei 2018
 
 Afbeelding invoegen
 
Voor meer info: hetorkest.nl
 
*****

Orvelte staat op de kaart
17 mei 2018
 
Van een inwoner uit Orvelte (naam bij redactie bekend) kregen we een satirisch stukje over Orvelte. Normaliter plaatsen we geen anonieme stukjes maar in dit geval vonden we het zo geestig dat we het u niet wilden onthouden. Voor de tekst klik hier.

*****

Orvelte maakt zich op voor 16e brocante fair
17 mei 2018

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei a.s. staat Orvelte weer geheel in het teken van sfeer en brocante. Zo’n 70 standhouders stallen hun mooiste vondsten uit op de Brink midden in het nostalgische monumentendorp Orvelte.
Naast veel originele brocante kunnen bezoekers genieten van vintage, kleding, tassen, handbeschilderde, houten panelen, huis- en tuindecoratie in landelijke stijl, bloemen, delicatessen als vers gerookte zalm en vers gebrande noten… 
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de professionele folk formatie Unicorn welke speelt vanaf de hooikiep. 
Tijdens de fair zijn alle attracties, winkeltjes en horecagelegenheden geopend. 


*****

Biermuseum in Orvelte
9 mei 2018
 
Afgelopen maand opende in Orvelte: "Museum Brasserie Bier en Boek”.
Het is het nieuwe museum/cafe aan de Brugstraat van Dick en Henriette Meppelink.
Dick en Henriette kochten in 2013 de boerderij van Bé en Fenny van der Molen. Sindsdien zijn ze druk aan het verbouwen. Zo startten ze eind 2014 al een Bed en Breakfast, welke inmiddels naar volle tevredenheid loopt.
Er zijn ook nog plannen om in in schuur achter de boerderij een brouwerij te beginnen. "Maar een broedende kip moet je niet storen” grapt Dick.
Maar nu dus het museum. Op de voormalige deel van de boerderij en op de plaats waar vroeger de koeien op stal stonden kan men nu een enorme collectie van bier-gerelateerde items aanschouwen. Openers, glazen, asbakken, uithangborden en lichtreclame zijn belangrijkste voorwerpen. Ver over de 1000 unieke items.
Vanaf zijn vroege jeugdjaren heeft Dick één en ander bij elkaar gespaard en haalde zijn spullen soms ver van huis.
In de naam van het museum komt ook het woord "boek” voor. Dit komt omdat naast de collectie bier-verwante items ook een aantal persen uit de wereld van de boekbinderij worden getoond.
In het museum kunnen zowel binnen als op het terras diverse bieren worden geproefd. Maar men kan er ook terecht voor koffie, fris, koek, tosti, soep, gehaktballen enz.
De openingstijden zijn vooralsnog variabel met de nadruk op weekenden en schoolvakanties.


 
Afbeelding invoegen
 
 
*****

Prijs voor slagzin Masterplan Orvelte
9 mei 2018
 
 
Voor het Masterplan was men op zoek naar een goede slagzin.
 
Ben Weerdmeester bedacht de prijswinnende zin met:

"Beleef en behoud authentiek Orvelte”.
 
 
 
 
 
 
Op de foto krijgt Ben de prijs overhandigd door Riegiena Eefsting.

 

               Afbeelding invoegen

 

*****
 
Mannuela Huisman 50 jaar
23 april 2018
 
Zondag 22 april werd Mannuela Huisman 50 jaar. Dorpsgenoten maakten een spandoek en vierden 's avonds samen met Mannuela, Arwald, Sabine, familie en kennissen een feestje.
 
Afbeelding invoegen

*****

Diana Court overleden
21 april 2018
 
In de vroege ochtend van donderdag 19 april is Diana Court in haar woning aan de Schoolstraat overleden. Diana werd 92 jaar. Vandaag (21 april) zou ze 93 zijn geworden. Diana was weduwe van de in 2010 overleden Toon Wegner.
In mei 2016 ging de redactie op de koffie bij... Diana Court. Wilt u dit verslag nog teruglezen klik dan hier.
 
*****

Nieuwe bewoners aan het Oranjekanaal
15 april 2018

Aan het Oranjekanaal op nummer 55 (voorheen Trip Stables) zijn Arjan van Emmerik (1974) en Marieke Kalk (1984) sinds december 2017 komen wonen.
Arjan heeft drie kinderen (17,13 en 9). De kinderen wonen de helft van de tijd bij Arjan en Marieke. Arjan woonde hiervoor in Assen en Marieke is opgegroeid in Hijken.
Marieke is haar hele leven al een enorme paardenliefhebber. Ze heeft dan ook van haar hobby haar werk kunnen maken. Samen kunnen ze nu op hun nieuwe stek pension-paarden houden en paarden en berijders instrueren. Daarnaast handelen ze in paarden. De nieuwe naam van de het bedrijf is: Orange-Stables.
Marieke heeft een druk leven, naast de werkzaamheden met de paarden zit ze ook in een aantal besturen van verenigingen. Omdat de kinderen in Assen naar school gaan kost het heen en weer brengen veel tijd.
Arjan heeft het buiten nog erg druk met het wegwerken van achterstallig onderhoud.
Veel hobby’s hebben ze niet. Als ze er een keer op uit gaan heeft de zee een grote aantrekkingskracht.
Arjan en Marieke zijn inmiddels lid van de VABO geworden en hebben al met diverse buurtgenoten kennis gemaakt.

*****

Opzomeren krijgt een vervolg!
4 april 2018
  
Van Henk Lindhout (Vabo) ontvingen we het volgende bericht: 
 
De reclassering heeft op 19 maart een goede bijdrage geleverd bij het opzomeren.
Daar zijn we blij mee en het krijgt nu ook een vervolg.Tijdens de lunch van het Opzomeren stelde Petra van Duin (de huidige werkmeester van de reclassering) de vraag: "kunnen we nog meer doen voor het dorp?”
Omdat we de bankjes en picknickbanken in het dorp niet goed schoon konden krijgen ontstond het idee dat het een mooi project voor medewerkers van de reclassering kan zijn om e.e.a. onder handen te nemen. Een mooie actie die vooruitloopt op de ontwikkeling van het groenonderhoudsplan uit het Masterplan Orvelte 2025. In dit plan worden namelijk ook de bankjes en picknickbanken opgenomen.
Arnold Kooistra, Projectleider van Het Drentse Landschap noemt het een mooi initiatief. Wanneer de Reclassering met een groep aanwezig is in Orvelte kunnen ook dit soort werkzaamheden prima worden meegenomen schrijft hij.
Vandaag 3 april is Dolf van Vliet met een aantal mensen dan ook gestart met het uitvoeren van achterstallig onderhoud aan de zitbankjes en Picknickbanken. Daarvoor worden er zo nu en dan een paar naar de werkplaats gehaald om ze waar nodig uit elkaar te halen, te repareren en te behandelen.
Mocht u een bankje missen dan kunt u er op rekenen dat het er over enige tijd weer staat te glimmen in de voorjaarszon.
 
*****
 
Het lentegevoel in beeld 
30 maart 2018 
 
Afbeelding invoegen
 Een deel van de kudde op weg naar de kooi. Echt een lentegevoel met de zon erbij! 
 
 
Afbeelding invoegen
Foto's: Ida Huizinga
 
*****
 
Nieuwe promotiefolder Orvelte 2018
20 maart 2018
 
De Orvelter ondernemers verenigt in de OPO hebben de promotiefolder voor 2018 gereed.
Een kleine 100.000 folders zullen de komende weken onder informatiepunten in Drenthe worden verspreid. Klik hier voor de digitale versie van de folder.
 
*****

Dorpsgenoot Belinda Gritter in de prijzen
19 maart 2018

Nadat Belinda Gritter met haar pony Dark Secret, 3 februari regiokampioen was geworden mocht ze afgelopen weekend Drenthe vertegenwoordigen tijdens de NK te Ermelo.
Dit werd afgelopen zaterdag 17 maart gehouden voor de pony’s in haar klasse.
Belinda heeft daar de afgelopen weken hard voor getraind, want haar pony Dark Secret is niet altijd de makkelijkste.
In Ermelo hebben ze een een sterke rubriek met goede pony’s en ruiters.
Belinda heeft een fijne proef gereden met 1 fout, doordat Belinda iets te enthousiast haar pony de uitgestrekte draf instuurde.
Het resulteerde in een mooie 6de plaats van Nederland in de klasse L2.cat C
 
Afbeelding invoegen
Een trotse Belinda met haar paard Dark Secret!
 
*****

Mooi weer bij opzomeren 2018!
19 maart 2018
 
Zo'n 20 Orvelter ondernemers en dorpsbewoners kwamen maandag 19 maart bij elkaar om Orvelte weer gereed te maken voor het seizoen. Straatmeubilair en verlichting werden gepoetst terwijl anderen de Brink aanharkten of de bermen afzochten naar zwerfvuil. Henk Lindhout had 's ochtend tijdens de koffie bij de Schapendrift de taken verdeeld en 's middags kon de ploeg genieten van een heerlijke lunch bij cafe Warmolts.
 
Afbeelding invoegen               Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen               Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen               Afbeelding invoegen
Klik op de foto's voor vergrotingen

*****

Muziek in de Schapendrift
16 maart 2018
 
Restaurant de Schapendrift meldt dat er komend seizoen iedere maand (7x) live muziek is.
Het begint om 17.00 uur. De laatste avond in oktober wordt afgesloten door de bekende Drentse zangeres Margaretha Kleine. In de agenda vindt u alle data.
 
*****

Haalbaarheidsonderzoek Bruntingerhof
16 maart 2018
 
Van Frank van der Velden ontvingen wij onderstaand bericht.
 
Zoals eerder al eens vermeld op het Orveltejournaal heeft Het Drentse Landschap het voornemen om de Bruntingerhof nieuw leven in te blazen als bezoekerscentrum. Ook de TIP kan in de toekomst in de Bruntingerhof worden ondergebracht.
Het Drentse Landschap heeft kortgeleden van het Rijk subsidie ontvangen om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor de ‘revitalisatie’ van de Bruntingerhof.
Graag nodigen we bewoners of ondernemers in het dorp uit om samen met ons en de architect mee te denken over de invulling van het bezoekerscentrum. Wie hier graag een steentje aan bij wil dragen wordt verzocht een mail te sturen naar Frank van der velden, via f.vandervelden@drentslandschap.nl.
In de projectgroep die zich met het haalbaarheidsonderzoek gaat bezig houden is ruimte voor twee vertegenwoordigers vanuit het dorp. 

Met vriendelijke groet,
Stichting Het Drentse Landschap 
Frank van der Velden
Hoofd Erfgoed
 
*****

Annulering evenementen 
16 maart 2018
 
Een aantal -eerder aangekondigde- evenementen gaan om organisatorische redenen komend seizoen niet plaatsvinden. Het betreft het boerderijenfestival, dag van de oogst en dag van het ploegpaard. De overige evenementen zo die in de Orvelter agenda vermeld staan gaan wel gewoon door.
 
*****
 
Verkeersmaatregelen
16 maart 2018
 
In het kader van het Masterplan Orvelte 2025 heeft de gemeente Midden Drenthe een aantal verkeersmaatregelen genomen. Zo werd vorig jaar al het fietspad naar Westerbork voorzien van oriënteringsverlichting. Aan de Wiet, ter hoogte van de Schoolstraat werd pas geleden een snelheidsmeter geplaatst die bestuurders bewust moet maken van hun snelheid. Hier geldt een maximum van 50.
Verder kondigt de gemeente aan op korte termijn verkeersteller te plaatsen aan het Oranjekanaal. Deze elektronische tellers staan gepland bij de Orvelter sluis en nabij de kruising met het Orvelterveld. Hoe lang er wordt geteld en wat er met de uitkomsten wordt beoogd is niet gecommuniceerd.
 
Afbeelding invoegen
De bestuurder op deze foto houdt zich keurig aan de snelheid.
 
*****

Opzomeren!
15 maart 2018
 
De Orvelter ondernemers organiseren in samenwerking met de VABO een opzomerdag op maandag 19 maart! Henk Lindhout (voorzitter VABO) doet een oproep:

Opzomeren begint bij je eigen berm!
Een deelnemer aan het opzomeren komende maandag 19 maart schreef ons: "Onze eigen berm is klaar, wat zou het heerlijk zijn als iedere dorpsbewoner (indien daartoe in staat) dat ook zou doen ..scheelt een stuk...
”Een schitterend idee zeker als in die berm ook het eventuele staatmeubilair wordt meegenomen. Maar opzomeren is meer! Willen we het tot een echt succes maken dan gaat het ook om de gezamenlijke activiteit. Op een gezellige manier de handen uit de mouwen met koffie bij de start en een heerlijke lunch. Laat even weten dat je er bij bent!
 
Klik hier voor de uitnodiging.
 
*****
 
IJs op het Oranjekanaal
15 maart 2018
 
Nico Enting schoot onderstaande foto van een dichtgevroren Oranjekanaal op 3 maart!
 
Afbeelding invoegen
 
*****
 
Eerste lammetjes in de schaapskooi
7 maart 2018
 
      Afbeelding invoegen              Afbeelding invoegen 
De lente is nu officieel begonnen voor de schaapskudde in Orvelte. In de nacht van maandag 5 maart op dinsdag 6 maart zijn de eerste lammetjes van dit jaar geboren! Hoewel het ’s avonds nog rustig leek tijdens de avonddienst van vrijwilligers, bleek in een onbewaakt ogenblik gedurende de nacht toch nieuw leven te zijn gegeven. Herder Neils Tiktak en vrijwilligster Gerda hadden vroeg in de ochtend het genoegen de pasgeboren lammetjes te mogen verwelkomen. Moederschaap en de tweeling, een ooitje en een rammetje, maken het uitstekend. De geboorte van de eerste lammetjes luidt een drukke periode in van een aaneenschakeling van geboortes. Naar verwachting zullen de 250 Schoonebeeker ooien zorgen voor minstens evenzoveel lammetjes. Op 29 april kunt u de lammetjes komen bewonderen tijdens de jaarlijkse lammetjesdag. 
 
*****

Cor en Grietje Doorten 25 jaar getrouwd
5 maart 2018
 
 
     Afbeelding invoegen             Afbeelding invoegen
Voor de redactie wisten ze het verborgen te houden, voor de vrienden niet!
Voor een grotere trouwfoto: klik op de rechter foto

***** 
 
Schaapskudde zoekt vrijwilligers
15 februari 2018
 
Van de schaapskudde komt het volgende bericht: 

Schaapskudde Orvelte zoekt vrijwilligers voor de lammetjestijd (maart/april)
Kijk jij ook uit naar het voorjaar? En word jij blij van springende lammetjes en frisse buitenlucht? Je kunt dit voorjaar komen helpen bij de verzorging van de schapen en de lammetjes, in en rond de schaapskooi van Orvelte! We werken in een gezellig team van vrijwilligers volgens rooster
’s ochtends, ’s middags en/of ’s avonds, zowel doordeweeks als in het weekend. Ervaring met schapen is niet per se nodig. Kom ook gezellig helpen en genieten van de lammetjes.
Geef je nu op bij Neils Tiktak via herder@schaapskuddeorvelte.nl of via Jennifer Smit (0620740724)
 
*****

Maatschap Enting kan weer eieren leveren
15 februari 2018
 
  
         Afbeelding invoegen

 

 
 
Na een zeer vervelende periode en vele slapeloze nachten kunnen Arend Enting en Hanneke Scholing met hun kippenbedrijf langzaam weer uit het dal omhoogkruipen.
 
Met de hulp van de buren en vele vrienden hebben zij een half jaar lang hard gewerkt om de stallen weer schoon te krijgen.
 
Na vele tegenvallende resultaten hebben zij sinds half januari eindelijk ook  de status "Fipronil vrij” gekregen.
 
Dat betekent dat de eieren weer (naar Duitsland) geëxporteerd mogen worden.
 
De eerste kippen zijn in de tweede helft van december gekomen en de laatste stal is sinds de tweede helft van januari weer gevuld.

 

 
*****

Schoonmaakdag Orvelte: opzomeren
15 februari 2018
 
Op maandag 19 maart kunt u weer meehelpen om Orvelte weer een goed aanzien te geven.
De Vabo en Ondernemersvereniging Promotie Orvelte uit Orvelte doen een oproep. Klik hier voor het bericht.
 
*****
 
Inspectie Orvelter riool
12 februari 2018

Afbeelding invoegen
  De inspectie van het riool is in volle gang. 

 

 
Afbeelding invoegen 
  Zo diep onder de straat liggen de putdeksels.
*****
 
Jaarvergadering ijsvereniging "de Boswal"
5 februari 2018
 
Op 1 februari hield de ijsvereniging zijn jaarlijkse ledenvergadering. Een voorstel om "1 maal per 2 jaar" in plaats van "1 maal per jaar" te vergaderen haalde het niet. Traditiegetrouw werd er na afloop van de vergadering gesjoeld om de "Boswal bokaal". Janneke Oosting ging met de eerste prijs aan de haal en liet Lambert Dolfing en Gert Oosting achter zich. (resp. 2 en 3). 
 
Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen
Voorzitter Lambert Dolfing overhandigt onder "warme omstandigheden" de eerste prijs aan Janneke Oosting.  

*****    

Inspectie Orvelter riool
31 januari 2018
 
Van de gemeente Midden-Drenthe ontvingen wij een bericht over inspectiewerkzaamheden van het Orvelter riool. Klik hier voor het bericht.
 
*****

Bericht van de gemeente Midden-Drenthe
22 januari 2018

Afval scheiden is goed voor het milieu én financieel aantrekkelijk! 

Er zit nog teveel vervuiling in de oranje containers. Vervuiling zoals papier, glas, textiel, medicijnen, gft. Allemaal afval dat overduidelijk niet in de oranje container thuis hoort. Dat is zonde want dan worden de vrachten afval bij de afvalverwerker afgekeurd. Niet goed voor het milieu en de portemonnee! 

Waarom is afval scheiden zo belangrijk? In afval zitten waardevolle materialen die hergebruikt kunnen worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Meer weten? Kijk op www.middendrenthe.nl. 

Betalen voor legen grijze container uitgesteld
In 2018 gaat u nog niet betalen voor het legen van de grijze container. Technisch gezien zijn er nog aanpassingen nodig. Daarbij komt dat het scheiden van het afval nog beter moet. Hier gaan we de komende tijd aan werken. Pas als we samen alles goed voor elkaar hebben gaan we over op ' de vervuiler betaalt' en moet u betalen als u de grijze container laat legen. De verwachting is dat dit per 1 januari 2019 het geval is.

 *****
 
Nieuw boek van Gerard Koolschijn
18 januari 2018
 
Afbeelding invoegen  
 
 
 
Onze dorpsgenoot Gerard Koolschijn maakte een boek over de ideeën van Plato ( 400 jaar voor Christus) over democratie.
 
Verrassend genoeg kun je veel hiervan zo in onze tijd plaatsen.
 
Voor de volledige samenvatting klik hier.

 
*****
 
38 ton oud papier
14 januari 2018

Lambert Dolfing meldt dat er in 2017 38050 kilo oud papier is verzameld. 
Dat is iets minder dan in het "topjaar" 2016
De opbrengsten worden verdeeld onder de VABO en IJsvereniging "de Boswal

*****
 

 

Oren en ogen in ’t veld…
14 januari 2018

De redactie van het Orveltejournaal heeft 4 Orvelters bereid gevonden om op te treden als tussenpersoon tussen "het nieuws” en de redactie. Naast de redactie kunt u ook bij hen terecht om uw nieuwsfeiten aan te leveren. Zelf zullen ze ook actief in hun eigen omgeving het wel en wee in de gaten houden.

U kent vast een van onderstaande personen:
Hans Nijwening - Zuideresweg
Loek Wassen - Brugstraat
Nico Enting - Oranjekanaal
Jan Arno Baardink - Oranjekanaal

Dank voor de medewerking!
 
*****

Bietenrooien bij Enting
13 januari 2018
 
Afbeelding invoegen  
 
Bij Entagro (familie Enting) aan ‘t Oranjekanaal komt de 12 rijige Agrifac Exxact HexxTraxx suikerbietenrooier aan gereden, met als machinist onze dorpsgenoot Andrie Grobbink.
Ze zijn bezig de laatste suikerbieten op een perceel van 22.50 ha te rooien. De opbrengst is ruim boven verwachting en bedraagt zo’n 100 ton per ha waaruit naar verwachting zo’n 17.000 kilo suiker wordt gewonnen. 
 
Deze bieten worden te zijner tijd verladen door de firma Wigchers uit Schoonoord en worden naar de suikerfabriek Vierverlaten in Hoogkerk vervoerd. Deze fabriek produceert in "de bietencampagne” zo’n 600.000 kilo kristalsuiker.
De fabriek verwerkt nu gemiddeld 28.500 ton bieten per etmaal, wat neerkomt op 950-1000 vrachtauto’s per dag. (elke anderhalve minuut één auto). Door de erg hoge opbrengst loopt de campagne door tot waarschijnlijk 8 of 9 februari. 
 
*****
 
Archief
13 januari 2018

Het Orveltejournaal bestaat inmiddels zo’n dik twee jaar en de hoeveelheid informatie op de site groeit gestaag. Het zou enorm zonde zijn om nieuwsberichten en bijdragen van derden te moeten schrappen. We hebben ons verzekerd bij onze "host” dat er voorlopig voldoende ruimte is om alle reportages, foto’s en andere bestanden te bewaren.
Voor u als lezer kan het leuk zijn om eens te kijken wat er in het verleden gebeurde.
Hiervoor zijn inmiddels een aantal (sub)pagina’s aangemaakt onder de pagina’s van het Dorpsnieuws, "Uit de oude doos” en Vabo. 
 
*****

Opening biologische leghennenstal "de Gunnink” op het Orvelterveld
12 januari 2018

Met "een brok in de keel” vertelde Hans Brinke vrijdag tijdens de opening van de nieuwe leghennenstal over zijn "levenswerk”. "Zo voelt het wel een beetje” aldus Hans, die samen met zijn vrouw Rozemarijn enorm heeft genoten van de bouw.
Terwijl de kinderen Timo en Lena vrolijk rondom hun ouders huppelden zei wethouder Bent in zijn toespraak trots te zijn op ondernemers zoals Hans en Rozemarijn.
De besloten bijeenkomst welke een grote opkomst kende werd vooral bezocht door collega’s, leveranciers en bestuurders. De openingshandeling werd verricht door wethouder Bent door het hijsen van de Drentse vlag.

De nieuwe serrestal is gebouwd voor 15.000 biologische leghennen, welke tijdens de opening nog niet aanwezig waren. De Brown Nick leghennen arriveren op 19 januari. De kenmerkende dakvorm is bij dit plan zo doorgevoerd dat deze letterlijk en figuurlijk opgaat in het landschap. Het is zeker een bezienswaardigheid. De stal beschikt over ongekend veel inhoud en is aan beide zijden voorzien van een Wintergarten.
 
Afbeelding invoegen
 
*****

Geboren!
2 januari 2018
 
Geert Willems en Anita Bijl zijn sinds 23 december 2017 de trotste ouders van dochter Jara Lieke.
Gefeliciteerd! 
 
Oranjekanaal N.Z. 41 
9441 TC  Orvelte

 
Afbeelding invoegen
 
******