Laatste wijzigingen: 
 
   5 nov: Voetpad de Wiet
  30 okt: Sport en spel: Uitslag klaverjassen
 21  okt: Schaatslessen voor kinderen
 16  okt: Sport en spel: Uitslag klaverjassen
 10  okt: "Bedankt", zegt werkgroep Speeltuin
  8   okt: Evenementensubsidie OMO2017
  7   okt: Opening speeltuin groot succes!
  2   okt: Sport en spel: Uitslag klaverjassen
  1   okt: Voetpad wordt gelegd


Welkom op de website
van Orvelte!


 Klik hier voor de foto van de maand
 
Deze site is bedoeld om (oud) bewoners te informeren over dorpse zaken welke spelen in en rondom Orvelte.
Op de site komt u een veelheid aan informatie tegen, waaronder informatie van diverse verenigingen en organisaties, verhalen van vroeger en regelmatig een kennismaking met een dorpsgenoot.
 
Om de site up-to-date te houden is een regelmatige verversing van de inhoud van belang.
Suggesties en kopij van uw kant zijn dan ook zeer welkom.

Het Orveltejournaal is een onafhankelijke nieuwsbron voor en door Orvelters.
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
Dorpsnieuws
 
 
Voetpad de Wiet
5 november 2019
 
Fase 1 van het voetpad is klaar.

 
 
  En nu het bos in...
 
 
  Foto's: Ger Keijzers 
 
*****

 
Schaatslessen voor kinderen
21 oktober 2019
 
Van  Ijsvereniging "De Boswal" kregen we het volgende bericht:

 

Schaatslessen voor kinderen

Dit seizoen organiseert de KNSB Gewest Drenthe Groningen wederom schaats-lessen voor kinderen. De lessen vinden plaats vanaf 2 november in sportcentrum Kardinge in Groningen. Bij het jeugdschaatsen kunnen jongens en meisjes van 4 t/m 13 jaar op een plezierige, speelse en verantwoorde manier de beginselen van het schaatsen leren. Er is aandacht voor het aanleren van de basisvaardigheden van het schaatsen, waarbij het plezier voorop staat. Tijdens de lessen zijn er geen andere schaatsers op de baan, deze wordt volledig door ons afgehuurd. De lessen worden verzorgd door een enthousiast team jeugdschaatsleiders en vinden plaats op zaterdagochtend van 8.45 tot 9.45 uur. Aan het einde van de lesperiode doen de kinderen mee aan het diplomaschaatsen, wat voor zowel kind als ouder een mooie happening is. Tevens organiseren wij in de loop van het seizoen een ‘echte wedstrijd’.

 Informatie over les data en lestijden treft u aan op onze site www.jeugdschaatsennoord.nl .

Inschrijven kan ook via deze site. De kosten bedragen € 87,50 voor 14 lessen, incl. diplomaschaatsen en een wedstrijd.

 Met sportieve groet,

KNSB Drenthe Groningen, TC Jeugdschaatsen

*****         
 
" Bedankt ", namens werkgroep 'Speeltuin'. 
10 oktober 2019
  
De werkgroep 'Speeltuin' vroeg de redactie om naar aanleiding van de opening van de Speeltuin, het volgende bericht te plaatsen:
 
Bedankt 
 
Dit is het laatste bericht van de werkgroep 'Speeltuin'. Ons project is afgerond, er staat een mooie speeltuin en we kijken terug op een geslaagde opening. Het was een intensief project, waar wij ruim anderhalf jaar aan gewerkt hebben, maar desondanks hebben we een heel gezellige periode met elkaar gehad.
 
We hadden dit nooit alleen kunnen realiseren en willen dan ook iedereen bedanken, die ons, op welke wijze dan ook, geholpen heeft de afgelopen periode. Er is een mooi bord geplaatst bij de speeltuin met de logo's erop van 'De vrienden van de speeltuin'. Stichting Orvelter Poort, Stichting het Drentse landschap, Speeltuinoverleg Midden-Drenthe, het donatiefonds van Rabobank, Dorpenoverleg Midden-Drenthe, Woonservice en de gemeente Midden-Drenthe, bedankt voor de financiële steun, adviezen en ideeën.
 
Ondanks de regen was het een gezellige opening met behoorlijk wat kinderen en andere genodigden. De opening werd mede mogelijk gemaakt door verschillende ondernemers uit Orvelte. ZooBizar, De Schapendrift, Puur Pannenkoek, De Schenkerij en Café Warmolts, hartstikke bedankt voor jullie medewerking en goede verzorging! Orvelter Paardentram, bedankt dat iedereen een rondje mee mocht met de tram!
 
Wij hopen dat er heel veel plezier beleefd gaat worden aan de speeltuin!
 
Groetjes,
 
Dineke Baardink
Janinka Dolfing
Rina Hazeleger
 
***** 
  
Subsidie OMO 2017
8 oktober 2019
  
Van het Orvelter MotorOverleg ontvingen we onderstaand bericht:
 

Bericht van het Orvelte Motor Overleg

Naast andere mooie dingen die voortkomen uit het Masterplan verstrekt sinds 2017 het OMO subsidies als bijdrage ter stimulering voor het organiseren van evenementen. Deze situatie wordt voor sommigen inmiddels al een gewoonte ook al heeft het allerlei ontwikkelingen door gemaakt. Ook nu denken we de werk- en omgangswijze verder te kunnen verbeteren. Het OMO waarin de besturen zijn vertegenwoordigd van VABO, OPO en Stichting Orvelte Poort is voortaan bereikbaar op info@orveltemotoroverleg.nl. Het OMO heeft nu ook een eenvoudige site waarop evenementen kunnen worden aangemeld, proces en voorwaarden staan omschreven en aanvragen voor een evt. bijdrage kunnen worden gedaan. De site is bereikbaar via www.orveltemotoroverleg.nl.

Om voor volgend seizoen tijdig alle informatie te hebben voor de evenementen heeft het OMO een tijdspad opgesteld. Om goed een kalender te kunnen samenstellen, afstemming te kunnen doen met het bevoegd gezag, evenementen zoveel mogelijk hun unieke meest passende plek in de kalender te laten krijgen dienen uiterlijk 1 november 2019 de evenementen voor 2020 te zijn aangemeld. Op donderdag 14 november 2019 volgt dan het evenementen-kalender-overleg met de organisatoren en de gemeente. Wilt u als organisator in aanmerking komen voor een evt. bijdrage dan kan dit worden ingediend vanaf 1 oktober 2019 tot 1 maart 2020. Bij een volledig ingevulde aanvraag volgt binnen 3 weken schriftelijk bericht.

OMO2017

Vertegenwoordigd door VABO/OPO/Stichting Orvelte Poort

***** 

Opening speeltuin groot succes!
7 oktober 2019
 
Vrijdag 4 oktober was de langverwachte opening van de nieuwe speeltuin. Het slechte weer mocht de pret niet drukken, er was een goede opkomst. In potentie hadden er wel 43 kinderen kunnen zijn, een grote verandering ten op zichte van tien jaar geleden. Voor kinderen en ouders was er een warm ontvangst; Voor een ieder die met de paraplu buiten in de regen stond te wachten, had de Schenkerij heerlijke koffie met koek klaarstaan. Zoo Bizar had voor de allerkleinsten vrolijke kinderbekers met heerlijke limonade en popcorn. Binnen in de oude Glasblazerij nam Janinka Dolfing van de werkgroep 'Speeltuin' als eerste het woord. Hierop volgde de toespraak van de burgermeester Mieke Damsma. De burgermeester liet weten onder de indruk te zijn van het mooie eindresultaat dat volgens haar prachtig past binnen het oude dorpsbeeld. Voor de toekomst wenste ze de kinderen uit Orvelte en daarbuiten veel speelplezier. Namens de gemeente werd er een symbolisch cadeau overhandigd aan Orvelte in de vorm van een mand met noten. " Bij een speeltuin hoort een boom te worden geplant, in dit geval een notenboom. ", aldus de burgermeester. De dames van de werkgroep kregen nog een taart, bloemen en dinerwaardecheque overhandigd door o.a. de VABO. Hierna kon iedereen naar buiten voor de officiële opening. Er volgde een groot applaus toen de burgermeester de schommel met kinderen door een feestelijk lint duwde. Hiermee verklaarde zij de speeltuin voor geopend. De kinderen mochten mee op de Paardentram voor een leuk ritje. Bij terugkomst hadden Francien en Henk Buis ( professor pannenkoek ) heerlijke pannenkoeken voor een ieder die zin had in een warme hap. Het was een geslaagde middag. Het werd maar weer eens duidelijk dat Orvelte leeft!
 
De dames van de werkgroep 'Speeltuin' mogen trots zijn op een mooi resultaat van een anderhalf jaar durend project.


                                                     Foto-impressie opening speeltuin
 
                       Warm ontvangst; Drinken voor groot en klein, verzorgd door de Schenkerij en Zoo Bizar
 
 
 
 
Burgermeester Mieke Damsma houdt een toespraak 
 

 
 De notenmand, overhandigd namens de gemeente Midden-Drenthe


 
   De dames van de werkgroep " Speeltuin " ontvangen als dank voor hun inzet
                                    een taart, bloemen,  en van de VABO een dinerwaardecheque.

 
  
                                   Burgermeester Mieke Damsma duwt de schommel door het lint en verklaart
                                   de speeltuin hiermee voor geopend.
 
 
 
 Kinderen spelen in de nieuwe speeltuin
 
 

 
 
                                                      Kinderen maken een ritje met de Paardentram
 

 
 
  
Professor Pannenkoek bakt heerlijke kinderpannenkoeken

  
 
 
   Foto's en tekst: Desiree Luiten 

*****
 

Werkzaamheden voetpad " de Wiet " zijn begonnen
1 oktober 2019
 
 
                                           Het begin is gelegd. " Weer of geen weer "

  
 

  

                         
                    Foto's: Desiree Luiten 

*****
 
Opening Speeltuin
24 september 2019
 
De redactie ontving van de werkgroep " Speeltuin " een uitnodiging voor de opening van de Speeltuin.
Open deze uitnodiging door op de volgende link te klikken:
 
 
*****
  
Steeksproefgewijze controle PMD oranje containers 
24 september 2019
 
De VABO heeft van de gemeente een bericht over de PMD oranje containers ontvangen en vroeg de redactie om deze te plaatsen. U kunt het bericht nalezen door op de volgende link te klikken:
 
 
*****
 
Voetpad aan de Wiet
24 september 2019
 
Van de werkgroep "voetpad aan de Wiet" ontvingen we het volgende bericht:
 
Er is goed nieuws te melden.
Binnen 2,5 week zal men starten met de aanleg van het voetpad aan de Wiet. Er komt een voetpad vanaf de bushalte aan de Wezuperweg. Het voetpad loopt voorbij de drie woningen aan de Wiet en zal te zijner tijd doorgetrokken worden richting de parkeerplaats. Er komt verlichting aan het pad zodat men ook in het donker veilig naar de Wezuperweg kan lopen.

Namens de werkgroep "voetpad aan de Wiet"

*****
 
Verloren in Orvelte 
20 september 2019
 
Op de "Dag van het paard" is iemand in Orvelte het hoesje van zijn fototoestel verloren.
Het is een zwart, hard, rechthoekig hoesje van 6 x 10,5 cm. Mogelijk staat er "Nikon" op vermeld.
Heeft u zoiets gevonden? graag melden bij de redactie! Bij voorbaat dank. 
 
*****

Aanvang klaverjasseizoen 
11 september 2019
 
Volgende week woensdag, 18 september begint het klaverjasseizoen weer; op de gebruikelijke tijd en plaats.
 
*****
 
Nieuwe brievenbus 
9 september 2019
 
Het is menigeen al opgevallen; Orvelte heeft een nieuwe brievenbus!
PostNL heeft deze moderne variant van de antieke brievenbus geplaatst aan het einde van de Schoolstraat.

 
De brievenbus aan het einde van de Schoolstraat.
 
 
 

 
 Foto's: Desiree Luiten
 
 *****

Herfstfair 2019
3 september 2019
 

 De herfstfair werd ook dit jaar weer goed bezocht.

   

  

                         Foto's: Pieter Jan Luiten

***** 
  
Speeltuin
26 augustus 2019
 
De nieuwe speeltuin is aangelegd;
 
Nu het gras nog...


Foto's: Ida Huizinga 

***** 
Dag van het Paard-2
13 augustus 2019
 
Van de organisatie ontvingen wij onderstaande tekst:

We kijken terug op een zeer geslaagde Dag van het Paard 2019!
Het was voor ons weer een plezier om deze dag te organiseren.
Bij deze bedanken wij alle deelnemers, standhouders, kaartverkopers, geluid, speaker, hoefsmid, parkeerbegeleiders, landeigenaren, sponsors, bewoners, bezoekers voor het mede mogelijk maken van deze dag. 
Maar onze speciale dank gaat uit naar onze enthousiaste vrijwilligers 💪zonder hen was deze dag niet mogelijk geweest!.
Het was TOP😀👍
Dankjewel namens Lambert, Ingrid, Jacob, Hans en Rolinda.
Meer foto’s zijn te zien op onze facebookpagina Dag van het Paard Orvelte.
 
*****
 
Dag van het Paard-1
13 augustus 2019
 
Ger Keijzers maakte de volgend foto-impressie:

 ***** 

Melkfabriekje
13 augustus 2019
 
De redactie heeft vernomen dat de exploitanten Riegiena en Marcel per 15 september a.s. stoppen met het melkfabriekje.
Wat ze zullen gaan doen, en met name Riegiena, is nog ongewis. Maar nog een winterseizoen er blijven is geen optie.
Volgens zeggen zijn er al geruchten omtrent de toekomstige bestemming.
 
*****

Werkgroep Speeltuin
11 augustus 2019
 
Van de werkgroep speeltuin ontvingen we het volgend bericht:
 
Het heeft even op zich laten wachten, hoewel wij achter de schermen steeds hard gewerkt hebben om de speeltuin te kunnen realiseren.Maar wij hebben goed nieuws te melden! 
Vanaf 19 augustus zal er begonnen worden met het plaatsen van de speeltuin! Diezelfde week zal het waarschijnlijk klaar zijn. 
De speeltuin zal later feestelijk geopend worden, hier zal tzt een uitnodiging voor volgen. 

Werkgroep speeltuin Orvelte  
Janinka Dolfing 
Dineke Baardink
Rina Hazeleger

*****

Nieuws Orvelter brievenbus
28 juli 2019
 
Wij hebben van de VABO een bericht over de Orvelter brievenbus mogen ontvangen. 
Inmiddels zijn ze in gesprek met een contactpersoon van PostNL.
PostNL is de eigenaar en naar verluidt druk bezig om de brievenbus terug te plaatsen in Orvelte op de plek waar deze altijd stond. Wel hebben zij laten weten, dat de brievenbus in de toekomst niet meer langer in gebruik zal zijn. Hiervoor komt een moderne brievenbus terug, die zeer waarschijnlijk geplaatst gaat worden aan het einde van de Schoolstraat.
 
Wordt vervolgd.
 
*****  

Raadsel foto aan de boom opgelost: Orvelter foto is ode aan de liefde
27 juli 2019
 
De foto aan de boom die de redactie vorige week plaatste in de hoop op een reactie, heeft inmiddels het Dagblad van het Noorden bereikt.
Het verscheen eerder deze week als artikel; " Mysterie in Orvelte: wie zijn deze mensen ".
Deze is na te lezen door te klikken op de volgende link: 
 

Vanochtend maakt DvhN bekend dat het raadsel is opgelost.
Er is een reactie binnengekomen van de dochter van het echtpaar:
 
Op de plek waar de foto aan de boom hangt, in Orvelte aan het Oranjekanaal, werden Aaltinus Nederhoed en Anna Stukje uit Nieuweroord verliefd op elkaar.

Nieuwsgierig geworden? Lees het gehele artikel van het DvhN:
 
 
*****  
 
Afscheid SIVO
27 juli 2019
 
Hieronder nog even een terugblik op het dansfestival van vorige week.
 

 

Foto's: Ger Keijzers 
 
*****   
 
SIVO-dansfestival in volle gang
20 juli 2019
 
Hieronder een impressie van het festival!
 

 
 
Foto's: Ger Keijzers 
 
*****  
  
Foto aan boom aan Oranjekanaal
18 juli 2019
 
Foto aan boom. Wie is hiermee bekend?

Bij de aanleg van het nieuwe fietspad langs het Oranjekanaal zal een aantal bomen moeten worden geveld.
Op één van die bomen is aan de achterkant een foto opgehangen van een "paar".
Wie is daarmee bekend en wie her(kent) deze mensen?
Graag een reactie naar het Orveltejournaal en/of Lambert Dolfing jr.
 
De boom staat aan de stille kant van het kanaal, schuin tegenover de oude school (woning Marissen).
 
 
 

Foto's: Ger Keijzers 
 
*****  

SIVO-dansfestival voor dorpsbewoners
17 juli 2019
 
Op verzoek heeft de SIVO-organisatie duidelijkheid gegeven over de toegang voor bewoners van Orvelte. Alle bewoners van de Brugstraat en de Schoolstraat krijgen een armbandje. Daarvoor zal iemand namens de organisatie langs komen met de vraag hoeveel mensen op een adres wonen. De organisatie hoopt dit nog voor de start van het festival voor elkaar te hebben. Hieronder een impressie van de voorbereidingen die inmiddels in volle gang zijn. Te zien is o.a. podia die op beide brinken wordt opgebouwd.
 
 
                   Foto's: Ger Keijzers 
 
***** 
 
Brievenbus Orvelte weggehaald
15 juli 2019
 
Tot onze grote verbazing is de Orvelter brievenbus weggehaald. 
Er is eerder in het Orvelternieuws gemeld, dat de sleutel al sinds december zoek is.
Hierdoor was de brievenbus al geruime tijd buiten werking.
Paar weken geleden zijn een aantal Orvelters getuige geweest van een persoon die de brievenbus meenam.
De brievenbus zal naar een Museum gaan.
Degene die verantwoordelijk is voor deze actie, moet weten dat de brievenbus in de jaren 70 door de PTT is geschonken aan burgemeester Lieve en dus van Orvelte is.
Inmiddels heeft onze contactpersoon de gemeente en Stichting Drents Landschap gevraagd om actie.
Wordt vervolgd.
 
 
*****